Lyžovačku vyberajte nielen podľa ceny

Pobyt na horách sa väčšine ľudí spája s lyžovačkou. Lyžiari majú možnosť výberu z mnohých stredísk na Slovensku aj v zahraničí. Mnohí majú svoje obľúbené destinácie, mnohí sa každý rok chystajú inam. Viete, na čo sa zamerať pri výbere?

10.01.2018 11:00
lyžovačka, lyže, lyžiari, zima, sneh, svah,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Predtým, ako sa rozhodnete pre konkrétne stredisko, skúste definovať požiadavky, ktoré máte, zobrať do úvahy vaše lyžiarske skúsenosti a porovnať ich s ponukou vybraného miesta. Pre lyžiarov začiatočníkov sú nevhodné miesta s ťažkými zjazdovkami a prekážkami.

Pre ľudí, ktorí chcú začať alebo zdokonaliť sa, je možno potrebná pomoc inštruktora. Treba však vedieť, že nie každé stredisko ponúka možnosť zapísať sa do lyžiarskej školy. Vhodné lyžiarske strediská pre začiatočníkov nie je ťažké nájsť. Zamerajte sa na modré zjazdovky – tie sú mierne a často aj široké – to znamená veľa miesta pre prvé oblúky na svahu.

Optimálne je stredisko s dostatkom jednoduchých, modrých zjazdoviek v blízkosti údolia a špeciálne cvičebné areály sú najmä pre deti veľkou výhodou. Čo sa týka ubytovania, na výber je na Slovensku aj zahraničí veľa možností v závislosti od stavu vašej peňaženky a požiadaviek.

Čoraz populárnejšími sa stávajú wellness pobyty spolu so skipasom, ktoré zaručia perfektný oddych po náročnom dni na svahu. Neľahký výber mávajú pred sebou aj rodiny s deťmi. Ideálne ubytovanie pre rodiny s deťmi predstavujú apartmány a strediská, ktoré ponúkajú pre deti do určitého veku neraz aj stopercentné zľavy na ubytovanie, stravovanie a skipas.

Žiadané sú podľa informácií cestovných agentúr a kancelárii aj opatrovanie detí, detské lyžiarske školy, zapožičanie výbavy pre deti.

Milovníkom zábavy sa zase neoplatí vycestovať do menších stredísk, ktoré tvoria len svahy a chaty bez možnosti si niekam vyjsť. Ak sa túžite večer s partiou chodiť zabávať, hľadajte väčšie a lepšie vybavené destinácie.

Návštevníkov slovenských lyžiarskych stredísk čakajú upravené zjazdovky, bežkárske trate, snoubordové arény, lyžiarske školy a škôlky, nočná lyžovačka, požičovne lyžiarskeho výstroja. Nudiť sa v nich nebudú ani nelyžiari – vyblázniť sa môžu formou adrenalínových atrakcií ako snowtubing, kitewing, bobové a sánkarské dráhy či klziská.

Vo veľkých a obľúbených lyžiarskych strediskách nájdete aprés ski bary či centrá zábavy, mnohé strediská ponúkajú skibusy, ktoré privezú a odvezú návštevníkov priamo na svah a späť do hotela. Určitá kategória ľudí dáva prednosť lyžovačke v zahraničí.

Populárna je lyžovačka v Rakúsku, ktoré ponúka skvele vybavené lyžiarske strediská. Čoraz obľúbenejšie je aj Taliansko, pretože podmienky vo všetkých lyžiarskych strediskách sú ideálne. V zimnom období je veľmi populárna aj francúzska časť Álp. Švajčiarske Alpy rovnako ponúkajú ideálne podmienky na zimnú dovolenku.

Lyžovanie v Nemecku je známe pre ideálne podmienky pre milovníkov lyžovania, od príjemne zariadených hotelov po moderné lyžiarske strediská. V posledných rokoch lyžiari objavujú aj Slovinsko. Ak hľadáte bližšie destinácie, vyskúšajte pobyt v českých alebo v poľských lyžiarskych strediskách.

Prehľad vybraných lyžiarskych stredísk na Slovensku

Bratislavský kraj

Pezinská baba, Zochova chata – Piesok

Trenčiansky kraj

Ski Čertov Javorníky, Ski TMG Remata, SKI Bezovec, Ski Centrum Kálnica, Homôlka, Lyžiarske stredisko Veľká Javorina, Ski Kľačno, Skiland Stará Myjava, Ski Podjavorníky

Žilinský kraj

Jasná Nízke Tatry, Vrátna Free Time Zone, Snowparadise Veľká Rača Oščadnica, Ružomberok – Malinô Brdo Ski & Bike , Winter Park Martinky, SKI PARK Kubínska hoľa, Roháče Spálená, Jasenská dolina, Ski Vitanová, Snowland – Valčianska dolina, Javorinka Čičmany, Ski Makov, Ski Centrum Čertovica, STIV Čertovica, Orava Snow, Zuberec–Janovky–Milotín, Ski centrum Bačova roveň, Ski Aréna–Fačkovské sedlo, Ski Žiarce – Pavčina Lehota, Skicentrum Opalisko Závažná Poruba, Šport Centrum Lučivná SKI, Straník – Teplička nad Váhom, Skicentrum Zázrivá – Kozinec, Športcentrum Oščadnica, Žiar – Dolinky, Smrekovica, Ski Oravice, SKI KLUB Veľké Ostré, Višňové – Holý diel, Podbanské, Ski Považský Chlmec, Skipark Rajecká Lesná

Banskobystrický kraj

Park Snow Donovaly, Skalka arena, Mýto Ski Centrum, Salamandra Resort, Ski Krahule, Ski Tále, Šachtičky, Park Košútka, Ski–Králiky, Selce–Čachovo, Polomka Bučník, Ski Turecká, Ski Blanc Ostrý Grúň, Ski Čierny Balog, Tisovec – Bánovo, Ski Krpáčovo

Prešovský kraj

Vysoké Tatry – Tatranská Lomnica, Vysoké Tatry – Štrbské Pleso, Vysoké Tatry – Starý Smokovec, Bachledka SKI&SUN, Ski Drienica, Ski centrum Strednica, SKICOMP Fakľovka Litmanová, Ski Park Vyšné Ružbachy, Regetovka,SkiTatry – Tatrasvit – Nová Lopušná dolina, SKI Závada – Levoča, Resort Levočská dolina, Strachan Ski centrum, Vernár–Studničky, SKI Centrum Danova, Nižná Polianka/Makovica, Parihuzovce, Balchleda Ski, SKI PARK Liptovská Teplička, Snowpark Lučivná, Bachledova dolina – DENY, Stebnícka Huta, Ski Búče, Ski Monkova dolina, Fričkovce, Ski centrum KUBAŠOK Spišské Bystré

Košický kraj

Relax Center Plejsy, Jahodná, Kavečany, Skipark Erika Kojšovská hoľa, Poráč Park, Ski Rejdová, Vyšná Slaná – Július, Ski Mlynky – Biele Vody, Ski Mlynky – Gugel, Nálepkovo – Krečno, Poráč – Brodok

Záujem o Liptov každým rokom rastie

V regióne Liptov sa nachádzajú jedny z najzaujímavejších a najžiadanejších turistických destinácií Slovenska – Jasná Nízke Tatry, Aquapark Tatralandia, GINO Paradise Bešeňová, Ružomberok Malinô Brdo, Kúpele Lúčky, Demänovská jaskyňa. Zimná lyžiarska sezóna začína a Liptáci sa nespoliehajú len na priazeň počasia a atraktivitu lokality, ale snažia sa prilákať turistov pestrosťou ponuky a kvalitou služieb.

„Leto a zima sú pre nás rozhodujúce dve sezóny. Zima je o lyžiaroch a leto je najmä o rodinách s deťmi. Preto sa sústreďujeme v lete najmä na propagáciu pestrej ponuky regiónu a atrakcií pre deti a v zime hrá hlavnú úlohu lyžovačka. Liptov vďaka stredisku Jasná Nízke Tatry ponúka tú najlepšiu lyžovačku, ale na svoje si prídu aj menej nároční lyžiari v niekoľkých menších strediskách. Vďaka projektu Liptov Region Card dokonca lyžujú so zľavou až do 30 percent,“ uviedla riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Darina Bartková.

Pre tento turistický región je dôležitá najmä kvalita služieb. Zimná sezóna v Liptove je predovšetkým o lyžovačke, najmä preto budú opäť premávať po Liptove linky bezplatných Ski & Aqua Busov. Táto aktivita je dôležitá z pohľadu komfortnej prepravy lyžiarov, či už sú ubytovaní v Liptovskom Mikuláši, v Liptovskom Jáne, na Lúčkach, v Bešeňovej alebo v Ružomberku.

Prilákať turistov sa Liptákom darí aj vďaka zľavám. Regionálna karta Liptov Region Card umožňuje čerpať zľavy v najväčších atraktivitách, výletných miestach, kultúrnych pamiatkach, adrenalínových atrakciách a ostatných partnerských zariadeniach cestovného ruchu.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
lyžovačka, lyže, lyžiari, sneh, zima, dovolenka, prilba, dieťa, učenie Ilustračné foto.

Kde lyžovať?

Jasná Nízke Tatry ako najväčšia lyžiarska aréna s výbornými podmienkami pre zimné športy na Slovensku ponúka na severnej i južnej strane Chopku množstvo aktivít, zábavy a aktívneho oddychu. Na vrchol Chopku sa dopravíte najmodernejšími lanovkami Funitel alebo 15–miestnou kabínkou. Stredisko ponúka 49 km zjazdoviek rôznych obťažností, vhodných pre začiatočníkov, rodiny s deťmi, pokročilých lyžiarov, ako aj na usporiadanie pretekov svetovej úrovne. Milovníci divokej jazdy si prídu na svoje v mnohých freeridových zónach a v snow parku. Večer sa v Jasnej lyžuje na dvoch osvetlených zjazdovkách. Dĺžka zimnej sezóny je spravidla od začiatku decembra do konca apríla. Na Chopku premáva 30 lanoviek a vlekov.

Malino Brdô Ski&bike family park sa nachádza iba 2 km od centra mesta Ružomberok, na úbočiach Veľkej Fatry. Vstupnou bránou do strediska je mestská časť Hrabovo, odkiaľ vedie na Malinô Brdo moderná 8–miestna kabínová lanovka V centre strediska sa nachádza 4–sedačková lanovka, 2 lyžiarske vleky a 4 vleky pre začiatočníkov a deti.

Ski Centrum Opalisko je v dedine Závažná Poruba len 3 km od Liptovského Mikuláša. Svahy sa nachádzajú na severnej strane kopca Opalisko. K dispozícii je 5 zjazdoviek s dĺžkou 3,5 km s umelým zasnežovaním. Svahy vyhovujú nielen najnáročnejším lyžiarom, ale aj úplným začiatočníkom. V prevádzke sú 4 vleky a sedačková lanovka.

Lyžiarsky areál Žiarce nájdete pri vstupe do Demänovskej doliny, len 8 km od Liptovského Mikuláša. Ideálne pre rodinné lyžovanie, začiatočníkov a pokročilých lyžiarov. Služby: lyžiarska škola, škôlka, požičovňa lyžiarskeho výstroja, občerstvenie, snowpark a bezplatné parkovisko pri vleku. Možnosť večerného lyžovania alebo využitia bežeckých tratí.

Skipas si kúpite už aj doma z obývačky

Lyžiarske strediská sa snažia každý rok pripraviť pre návštevníkov rôzne novinky a vylepšenia. Stredisko Park Snow Donovaly sa tento rok rozhodlo ísť cestou zahraničných lyžiarskych stredísk a uľahčiť lyžiarom nákup skipasu. Od tohtoročnej lyžiarskej sezóny má každý návštevník možnosť zakúpiť si lyžiarsky lístok z pohodlia domov ešte pred vycestovaním do strediska.

Výhod je viac, okrem ušetreného času, ktorý namiesto státia v rade pred okienkom pokladnice môže hneď po spustení lanoviek a vlekov návštevník využiť na lyžovanie, je určite najväčším benefi tom online predaja skipasov práve možnosť takto zároveň aj ušetriť.

Ako si lístok kúpiť? Predpokladom, že si budete môcť skipasy na donovalské zjazdovky zakúpiť priamo cez svoj počítač alebo mobilný telefón, je, že máte doma čipovú kartu. Je jedno, či vám zostala doma z letnej návštevy lanovky, bobovej dráhy alebo vlaňajšej lyžovačky na Donovaloch, či dokonca v Rakúsku alebo v inom stredisku na Slovensku, ktoré využíva systém Skidata.

Skipas si môžete nabiť cez internet na každú takúto čipovú kartu, ak poznáte jej číselný kód, ktorý je spravidla vytlačený na zadnej strane. Potom sa stačí už len na webovej stránke zaregistrovať, vyplniť osobné údaje a číslo čipovej karty.

Nákup skipasu týmto spôsobom aj šetrí peniaze. Každým nákupom získavate body, ktoré si pri ďalšom nákupe môžete buď odpočítať vo forme zľavy, alebo si ich zbierať, až si ich nazbierate toľko, že skipas budete mať úplne zadarmo. Jedno euro predstavuje jeden bod. Hodnota jedného bodu je pritom 5 centov.

Napríklad pri kúpe jedného 7–hodinového skipasu za 28 eur pre dospelú osobu v hlavnej sezóne získate 28 bodov, ktoré si pri kúpe ďalšieho lyžiarskeho lístka v budúcnosti môžete uplatniť vo forme zľavy v hodnote 1,40 eura. Zvyšok pohodlne doplatíte prostredníctvom svojej platobnej karty alebo internetbankingu cez zabezpečenú platobnú bránu na webovej stránke strediska.

Cez internet možno kúpiť úplne všetky typy skipasov, ktoré stredisko ponúka. Od 3–hodinového až po celosezónny skipas, a to tak pre dospelých, ako aj pre deti či juniorov. Rovnako držitelia kariet ISIC, ITIC a EURO26 si budú môcť skipasy kúpiť priamo cez internet, na verifikáciu platnosti preukazu je zabezpečené prepojenie s databázou vydavateľa týchto kariet.

Celý proces predaja sa v nadchádzajúcej sezóne ešte zrýchli a zároveň zefektívni tým, že pri okienku pokladnice už viac nebude potrebné pri viacdňových skipasoch vyhotovovať fotografi u majiteľa skipasu.

Neznamená to, že by skipasy boli odteraz prenosné, ale moderná technológia v nových turniketoch na lanovkách a ďalších najviac využívaných vlekoch v stredisku sa o to postará sama. Okrem toho, že prvým prechodom cez takýto turniket si zaktivujete na svojej čipovej karte zakúpený skipas, dokážu tieto turnikety aj sledovať, či skipas využíva len ten, kto si ho skutočne v pokladnici alebo cez internet zakúpil.

Kúpiť si skipasy online ponúka napríklad aj lyžiarske stredisko Kubínska hoľa na Orave, Winter Park Martinky, stredisko Jasná Nízke Tatry, ako aj strediská na Štrbskom Plese, v Tatranskej Lomnici alebo v Starom Smokovci. Ceny skipasov zostali vo väčšine stredísk rovnaké ako vlani. Kúpa cez e–shop vychádza o niekoľko eur lacnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovačka