Lyžovačka bez poistenia sa nevypláca

Úrazy pri zimných športoch, najmä lyžovaní, neobchádzajú ani dobrých lyžiarov. V prípade poistnej udalosti, ktorá sa stala na Slovensku, možno peniaze získať z úrazového poistenia či zo životnej poistky, prípadne z pripoistenia k týmto produktom. Ak sa nehoda stane v zahraničí, situáciu výrazne uľahčí cestovné poistenie. Zabudnúť by ste nemali ani na poistenie zodpovednosti.

14.01.2018 07:00
lyžovačka, lyže, zima, hory, sneh, rodina,... Foto:
Ísť lyžovať do zahraničia bez cestovného poistenia sa nemusí vyplatiť.
debata

Pred podpisom poistnej zmluvy by si mal každý klient podrobne prezrieť konkrétne podmienky poistenia. Ak sa totiž napríklad chystáte lyžovať mimo vyznačených zjazdoviek, môže sa vám stať, že prípadné úrazy vám poisťovňa neuhradí.

Dôkladne si teda preštudujte kapitolu s názvom výnimky z poistenia. V nich sa presne dozviete, čo nesmiete robiť. Určite sa nevyplatí byť napríklad pod vplyvom alkoholu, omamných látok a podobne, lebo vám poisťovňa odškodné neuhradí alebo zníži finančné plnenie.

V prípade, ak sa vám stane úraz na lyžiach na Slovensku, spoľahnúť sa možno na úrazové poistenie, životnú poistku, prípadne pripoistenie k týmto produktom. Poisťovne ponúkajú aj tuzemské cestovné poistenie, poistenie zásahov horskej služby.

V prípade, ak niekto spôsobí úraz vám alebo ho vy spôsobíte inému lyžiarovi, či mu zničíte vybavenie, poistné plnenie môže ísť z poistenia zodpovednosti za spôsobené škody. Väčšinou býva súčasťou poistenia domácnosti, uzavrieť ho možno aj osobitne.

Spomínané typy poistenia má v ponuke každá slovenská poisťovňa Ísť lyžovať do zahraničia bez cestovného poistenia sa tiež nemusí vyplatiť. Európsky preukaz poistenia totiž nemusí stačiť. Neplatí totiž v súkromných zariadeniach ani v prípade, ak lyžiar spôsobí neúmyselnú škodu niekomu inému.

Európsky preukaz zdravotného poistenia síce umožní ošetrenie v zariadeniach, fi nancovaných z verejných zdrojov. Aj v nich si však musíte uhradiť príslušnú spoluúčasť. Náklady na ošetrenie zranení bývajú v zahraničí výrazne vyššie ako doma.

„Ak idete na lyže raz do roka, stačí krátkodobé cestovné poistenie, ak plánujete cestovať do zahraničia viac ráz v roku, oplatí sa uzatvoriť ročné cestovné poistenie,“ radí Beáta Lipšicová z poisťovne UNIQA.

Cestovné poistenie v zahraničí klientom uhradí napríklad liečebné náklady, ak by sa zranili, poskytne prevoz priamo z miesta zranenia na svahu do nemocnice vrtuľníkom alebo iným spôsobom dopravy vzhľadom na zranenie poisteného klienta.

Ak si pripoistia úraz, pokryje im náklady za prípadné trvalé následky, pripoistenie batožiny v rámci poistenia zasa pokryje do limitu plnenia napr. ukradnuté lyže z uzamknutého priestoru.

„Klientom takisto pri lyžovačke v zahraničí odporúčame poistiť si v rámci CP zodpovednosť za škodu, ktorá kryje škody na zdraví, živote či majetku, ktoré môžu spôsobiť na svahu inej osobe,“ dodáva Lipšicová.

„Ak sa lyžiar rozhodne si cestovné poistenie v zahraničí neuzavrieť, v takýchto prípadoch je odkázaný na systém verejného zdravotníctva krajiny, ktorú navštívil, a tento systém môže byť postačujúci, ale aj nepostačujúci na krytie nákladov na ošetrenie a záchranu života, pri tom istom rozsahu úrazu alebo ochorenia sú náklady, ktoré budete znášať v tejto súvislosti, rôzne," upozorňuje Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej poisťovne.

„Časté sú však prípady, keď ľudia na svahu nezrania len seba, ale aj iného lyžiara. Náklady na ošetrenie, hospitalizáciu, transport či na zničené lyžiarske vybavenie poškodeného pritom znáša ten, kto zrážku zavinil. Domáhanie sa odškodnenia trvalých následkov sa neraz končí až na súde,“ vysvetľuje hovorca poisťovne Generali Milan Janásik.

Tieto položky môžu vyjsť aj na desaťtisíce eur. Napríklad transport vrtuľníkom stojí zhruba 25–tisíc eur. Aby sa nestalo, že lyžovanie takto neplánovane naruší rodinný rozpočet, lyžiari by si mali uzatvoriť aj poistenie zodpovednosti.

„Poistenie zodpovednosti uhradí náklady na liečbu lyžiara, ktorého človek zranil, prípadne aj jeho zničený výstroj, napríklad polámané lyže,“ hovorí Janásik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #lyžovačka