Ľadové sochy budú pod kupolou na Hrebienku až do apríla

Ešte počas nasledujúcich týždňov si budú môcť návštevníci pozrieť ľadové sochy na Hrebienku, ktoré vytvorili umelci z desiatich krajín počas podujatia Tatry Ice Master.

16.01.2018 14:25
Vysoké Tatry, Tatry Ice Master, ľadové sochy Foto: ,
Tatry Ice Masters
debata

„Všetky sochy sú unikáty. Niektoré boli umiestnené pod klimatizovanou kupolou v Tatranskej galérii ľadových majstrov, a tie budú vítať návštevníkov až do apríla. Sochy, ktoré sa nachádzajú vonku, sú počas nasledujúcich dvoch týždňov nádherne farebne osvetlené a je možné si ich pozrieť dovtedy, kým to počasie dovolí,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Veronika Littvová.

Ľadová galérie je otvorená denne v rovnakom režime ako Tatranský ľadový dóm.

Súťažiaci z Poľska pri tesaní sochy z ľadu... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Vysoké Tatry, Tatry Ice Master, ľadové sochy Súťažiaci z Poľska pri tesaní sochy z ľadu počas 6. ročníka medzinárodných majstrovstiev v stavaní ľadových sôch Tatry Ice Master 2018 na Hrebienku.

Dvadsiati umelci z desiatich tímov nielen zo Slovenska, ale aj krajín ako je Rusko, USA, Wales, Malajzia, Holandsko, Lotyšsko či Portugalsko použili na budovanie sôch 50 ton ľadu, a to v dňoch od 12. do 14. januára. Spracovali ich v jednej voľnej téme a dvoch súťažných, na každej soche pracovali denne viac ako osem hodín.

Počas nesúťažného prvého dňa vyhodnocovali prácu sochárov návštevníci Hrebienka zo Slovenska, Poľska, Čiech i Ruska. Cenu sympatie získal súťažný tím z Holandska, ktorý zobrazil mýtický výjav na tému boja dobra a zla. Prácu sochárov počas víkendu už hodnotila odborná porota.

Sochy z ľadu na 6. ročníku neoficiálnych... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Vysoké Tatry, Tatry Ice Master, ľadové sochy Sochy z ľadu na 6. ročníku neoficiálnych medzinárodných majstrovstiev sveta v tesaní ľadových sôch Tatry Ice Master 2018 na Hrebienku.

„Diela hodnotila podľa prísnych kritérií ako je použitie techniky, technické zručnosti a úroveň obtiažnosti, tiež rozmery a symetria, zhoda sochy s návrhom či dôraz na detail,“ vysvetlila Littvová.

Dôležitým kritériom bol podľa jej slov aj prvý dojem či kreativita a celkový, konečný dojem diela. Tému Krajina, odkiaľ pochádzam zvládol podľa poroty najlepšie tím z Walesu, ktorí stvárnil Draka z waleskej vlajky, druhé miesto obsadil tím zo Slovenska so svojím stvárnením mnícha Cypriána a tretie miesto získali Poliaci so svojou morskou pannou. V rámci nedeľnej témy Svetová fauna a flóra zvíťazil tím z Ruska, ktorý stvárnil komára. Za nimi nasledovali Česi so žralokmi a Poliaci a ich včelí plást.

Sochy z ľadu počas 6. ročníka neoficiálnych... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Vysoké Tatry, Tatry Ice Master, ľadové sochy Sochy z ľadu počas 6. ročníka neoficiálnych medzinárodných majstrovstiev sveta v tesaní ľadových sôch Tatry Ice Master 2018 na Hrebienku.

„Prípravu podujatia návštevníci ocenili z hľadiska celkovej organizácie dopravy a parkovania, pričom ani počas víkendu nenastali vážnejšie komplikácie v plynulosti dopravy v rámci Starého Smokovca,“ zhodnotila výkonná riaditeľka tatranskej OOCR.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hrebienok #ľadové sochy