Bojíte sa návratu na lyže? Poradíme vám, ako späť na svah aj ako vybrať výstroj

Vrátiť sa na lyžiarsky svah býva náročné. Pomôcť môže kurz v lyžiarskej škole a so správnou motiváciou a dobrým inštruktorom sa môžete naučiť (znovu) lyžovať v každom veku.

24.01.2018 07:00
lyžovanie, lyžiar, lyžovačka, sneh, svah, zima Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vplyvom carvingovej revolúcie sa tvar a použitie lyží dosť zmenilo. Moderné zimné vybavenie otvára mnoho možností pre pestrú výučbu. V súčasnosti sa jazdí o trochu inak ako v minulosti, a preto sa určite vyplatí kurz pre carvingových nováčikov.

Vďaka lepšiemu tvaru lyží je jazda ľahšia ako kedykoľvek predtým. Mnohí lyžiari sú tak prekvapení svojimi rýchlymi pokrokmi. Pokiaľ ste sa skôr učili oblúk na dlhých úzkych lyžiach, tak vďaka carvingovým lyžiam sa s ľahkosťou zakrojíte do svahu a zjazdovku zvládnete bez väčších ťažkostí.

Tento poznatok je prvým krokom k úspešnému návratu. Vydajte sa na svah s modernejším vybavením a nechajte si poradiť od odborného a profesionálneho lyžiarskeho inštruktora. Pripomeňte si skôr naučený štýl lyžovania a k tomu sa naučte aj novú techniku. Vo väčšine lyžiarskych škôl sú ponúkané aj kurzy pre dospelých.

Strach z lyžovania zvyčajne nemávajú deti a ľudia, ktorí začali lyžovať v skorom veku. Od akého veku ale patria deti na lyže? Hranica je podľa vyjadrení lyžiarskych inštruktorov tri roky, ale je to veľmi individuálne. Záleží, ako sú na tom deti pohybovo, ako zvládajú pozornosť. Rodičia by to mali skúsiť s tým, že sa uvidí po prvej hodine.

Niektoré deti sú naozaj šikovné a zvládajú to. U niektorých je ešte skoro a treba počkať jeden rok. Dôležitý je mentálny, emocionálny a sociálny vývoj dieťaťa. To, ktoré je zvyknuté na kolektív, väčšinou nemá problém zaradiť sa do výučby v lyžiarskej škôlke. Ak to však odmieta, počkajte ešte aspoň rok.

Ideálne pre začiatok lyžiarskej výučby v pravom zmysle slova je vek piatich rokov. Deti sa zvyčajne za zimnú sezónu bez problémov naučia zvládať aj prudšie kopce.

U detí je zároveň dobré príliš sa neponáhľať s paličkami. Pri učení všeobecne skôr prekážajú. Lyžiarky si je dobré vyskúšať na nečisto a skúsiť chôdzu v nich doma.

Samotné chodenie je v lyžiarskej obuvi náročné a je dobré overiť si, ako to dieťaťu ide ešte predtým, ako vyrazíte na svah.

Nehody na lyžovačke sa nevyhýbajú ani najlepším lyžiarom. Poistné plnenie možno v prípade poistnej udalosti, ktorá sa stala na Slovensku získať z úrazového poistenia či zo životnej poistky, prípadne z pripoistenia k týmto produktom.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
lyžiar, lyžovačka, lyžovanie, zima, pád, sneh, vlek, spadnutie, úraz, prilba, lyžiarska škola Ilustračné foto.

V prípade, ak niekto spôsobí úraz vám alebo ho vy spôsobíte inému lyžiarovi či mu zničíte vybavenie, poistné plnenie môže ísť z poistenia zodpovednosti za spôsobené škody. Väčšinou býva súčasťou poistenia domácnosti, uzavrieť ho možno aj osobitne.

Vycestovať na lyžovačku do zahraničia bez cestovného poistenia sa tiež nevypláca. Poisťovne upozorňujú na to, že Európsky preukaz poistenia nemusí stačiť. Neplatí totiž v súkromných zariadeniach ani v prípade, ak lyžiar spôsobí neúmyselnú škodu niekomu inému.

Európsky preukaz zdravotného poistenia síce umožní ošetrenie v zariadeniach, financovaných z verejných zdrojov. Aj v nich si však musíte uhradiť príslušnú spoluúčasť. K zimnej výbave si preto treba pribaliť cestovné poistenie, ktoré zahŕňa aj zimné športy. V porovnaní s ďalšími nákladmi na dovolenku je to minimálna suma, ktorá môže ušetriť stovky eur.

Ako vybrať lyže a lyžiarky

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
lyže Ilustračné foto.

Slalomky – krátky oblúk

Polomer oblúka – rádius sa pri slalomkách pohybuje medzi 10 a 14 metrami v závislosti od vykrojenia a dĺžky lyže. Z lyží z tejto kategórie v závislosti od modelu si môžu vyberať športoví lyžiari, tí, čo milujú krátky oblúk – jazdu bez palíc, ale aj úplní začiatočníci, pretože lyže za nich urobia veľa práce.

Výhody:

  • ideálne pre krátke a stredné oblúky, dobré samotočiace vlastnosti
  • vynikajúce vlastnosti na tvrdej zľadovatenej zjazdovke

Nevýhody:

  • nie sú vhodné mimo zjazdovky na neupravený terén
  • vo vysokej rýchlosti sú menej stabilné

Obráčky – dlhý oblúk

Polomer oblúka – rádius sa pri komerčných slalomkách pohybuje medzi 15 až 20 metrami v závislosti od vykrojenia a dĺžky lyže. Väčšinou sú určené pre športových lyžiarov s dobrou technikou jazdy.

Výhody:

  • vynikajúce vlastnosti na tvrdej zľadovatenej zjazdovke
  • sú pokojné vo vysokej rýchlosti

Nevýhody:

  • nie sú vhodné mimo zjazdovky na neupravený terén
  • vhodné len pre výborných lyžiarov

Allround – stredný oblúk

Lyže z tejto kategórie sú univerzálne a všestranné a určené predovšetkým na zjazdovku a pre rekreačných a pohodových lyžiarov Polomer oblúka sa pohybuje zvyčajne medzi 10 až 16, v závislosti od vykrojenia a dĺžky lyže.

Výhody:

  • dobré vlastnosti vo všetkých terénoch
  • vhodné pre rekreačných lyžiarov

Nevýhody:

  • priemerná vitalita

Allround Top – stredný oblúk

Lyže z tejto kategórie sú univerzálne a všestranné a určené predovšetkým na zjazdovku a pre športových lyžiarov, ktorí majú radi dynamickú jazdu na tvrdej a upravenej zjazdovke Polomer oblúka lyží v tejto kategórii sa pohybuje zvyčajne medzi 11 až 18 metrov v závislosti od vykrojenia a dĺžky lyže.

Výhody:

  • vynikajúce vlastnosti na tvrdej zľadovatenej zjazdovke

Nevýhody:

  • vhodné len pre športových lyžiarov

Allmountain lyže

Lyže z tejto kategórie sú určené na rozbitú zjazdovku alebo do neupraveného terénu. Polomer oblúka – rádius lyží v tejto kategórii sa pohybuje zvyčajne medzi 12 až 20 m v závislosti od vykrojenia a dĺžky lyže. Lyže z tejto kategórie sú vhodné pre športových lyžiarov s dobrou technikou jazdy v neupravenom teréne.

Výhody:

  • vynikajúce vlastnosti na neupravenej zjazdovke

Nevýhody:

  • horšie vlastnosti na tvrdej zľadovatenej zjazdovke

Lyžiarky

  • lyžiarky vyberajte dopoludnia – to ešte nie je noha opuchnutá po celodennom chodení
  • pre správny výber modelu lyžiarky treba zmerať v obchode šírku, dĺžku a výšku priehlavku
  • pri obutí lyžiarky musíte cítiť koniec topánky a po zapnutí lyžiarky a po pokrčení kolien dopredu tlak z prstov zmizne
  • každá kvalitná vnútorná topánka sa ešte dotvaruje, tak je lepšie, keď máte pocit, že máte topánku tesnú, ale nesmie to byť nepríjemné
  • dôležitým parametrom pri výbere lyžiarok je ich šírka, šírky lyžiarok sa uvádzajú v základnej veľ kosti 26,5 – po tej buď pripočítajú, alebo odpočítajú cca 1,5 mm pri každom čísle. Platí, že čím je topánka tvrdšia, tým je skelet tiež užší. Rekreačné lyžiarky: šírka 102 – 105 mm, športové lyžiarky: šírka 98 – 102 mm, pretekárske lyžiarky: šírka 92 – 95 mm
  • vhodné je vyskúšať niekoľko modelov lyžiarskych topánok na porovnanie
  • pre správny výber lyžiarskej obuvi je dôležité skúšať lyžiarky aspoň 15 minút
  • rozdiel je aj medzi tým, či kupujete topánky pre muža alebo ženu. Medzi lyžiarkami pre pánov a dámy je veľký rozdiel. Najväčší rozdiel v dámskych lyžiarskych topánkach je vykrojenie topánky v zadnej časti. Dámske lyžiarky majú navyše komín nižšie ako pánske topánky, pretože ženy majú lýtko nižšie ako muži. Dámske lyžiarske topánky majú oveľa viac izolačných vrstiev ako pánske lyžiarky.
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
lyžovačka, zima, svah, sneh, lyžiari, lyže, prilba, Ilustračné foto.

Lyžiarska prilba

Ako skúšať: nasaďte si ju na hlavu, nezapínajte a skúste, či sa vám nehýbe. Smerom dopredu, dozadu a tiež smerom k ušiam. Medzera medzi obočím a čelnou hranou prilby by nemala byť väčšia ako 2 až 3 cm. Prilbu skúšajte s lyžiarskymi okuliarmi. Kompatibilita rovnakej značky helmy aj okuliarov je len teoretická, je nutné vždy skúšať helmu aj okuliare zároveň. Okuliare by ideálne mali vyplniť priestor medzi čelnou hranou a ušnými dielmi a správne sedieť na nose.

Všetky značkové prilby sú štandardne certifikované podľa niektorej z príslušných noriem (vychádzajú z príslušnej európskej normy EN 1077: 1996). Práve táto norma tiež delí prilby do dvoch ochranných tried A a B. V zásade sa dá povedať, že obe triedy majú rovnaké ochranné vlastnosti, ale helmy triedy A musia poskytovať ochranu proti nárazu a odreninám aj v oblasti uší. Pri kúpe neznačkovej lacnej helmy je dobré sa presvedčiť, či helma vôbec nejakú certifikáciu má.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
šport, lyže, beh na lyžiach, bežky Ilustračné foto.

Ako vybrať lyže na bežkovanie

Podľa techniky jazdy si možno vyberať medzi tými druhmi bežeckých lyží:

bežky na klasiku (classic)

  • jazda v bežeckej stope, úprava bežiek stúpacím voskom

bežecké lyže na korčuľovanie (skate)

  • jazda na hladkej upravenej trati bez stopy, bežky sa nepreparujú stúpacím voskom

bežky na kombinovanú techniku (kombi)

  • striedanie klasickej techniky a korčuľovanie

Bežky na klasiku

  • najčastejšia kategória bežiek, určené sú na klasickú techniku a jazdu v bežeckej stope. Bežky na klasiku sa ošetrujú na sklznej časti sklznice sklznými zjazdovými voskami, v oblasti stúpacej voskami stúpacími, ktoré zaistia odraz smerom dopredu pri zaťažení bežky.
  • majú výraznú špičku s ostrejším vrcholom a výrazné klenutie lyže v oblasti mazacej komory, ktoré umožňuje pri prenesení váhy na lyžu priľnutie k povrchu snehu, čo zaisťuje odraz.
  • technické zvládnutie odrazu pri klasike nie je jednoduchou záležitosťou, preto menej zdatní lyžiari majú oblasť mazacej komory oveľa širší ako pokročilejší, lebo nedokážu lyžu správne zaťažiť.

Bežky na korčuľovanie

  • ide o bežky, na ktorých sa používa technika označovaná ako korčuľovanie. Jazda na skejtových bežkách je veľmi rýchla, ale vyžaduje dobre pripravené hladké široké trate a kladie o niečo väčšie nároky na fyzickú kondíciu ako jazda na bežkách klasickou technikou. Na bežkách na korčuľovanie sa nejazdí v bežeckej stope, ale na hladkom snehovom podklade.
  • skejtové bežky majú špičku, ktorá je len veľmi málo prehnutá smerom nahor a je plochá a široká, pretože cez ňu nie je vedený sklz. Bežky na korčuľovanie sú oproti bežkám na klasiku kratšie a tiež sa pred jazdou ich sklznice nepreparuje bežeckým stúpacím voskom, ale ošetruje sa len voskami sklzovými. Lyže na korčuľovanie nemajú oproti klasickým modelom vysoko klenutý stred lyže, keďže je odraz vedený celou dĺžkou hrany.
  • väčšina modelov sa ponúka v niekoľkých tvrdostiach, a tak by sme pri výbere mali brať do úvahy váhu a technickú zdatnosť. Lyže musia byť dostatočne tvrdé, aby poskytli vynikajúci sklz, ale odraz musí byť relatívne ľahký, aby rešpektoval technickú zdatnosť.

Bežky na kombinovanú techniku

  • určené sú pre vyhranených bežkárov, pretože umožňujú klasickú aj skejtovú techniku jazdy.
  • tieto bežky sa veľmi podobajú lyžiam na klasiku, ale sú o niečo tvrdšie, môžete ich mať kratšie ako lyže na klasiku, pri korčuľovaní sa vám pôjde jednoduchšie.
  • problém býva pri týchto lyžiach s mazaním. Nepočítajte s tým, že kombi štýl použijete pri jednom výlete. Kombi lyže sú vhodné pre tých, čo sa jeden deň rozhodnú korčuľovať a druhý ísť klasicky a podľa toho treba lyže pripraviť voskami.

Bežky podľa úrovne lyžiarov

Podľa výkonnosti bežkárov možno bežky ďalej rozdeliť na:

Turistické bežecké lyže – vhodné pre všetkých, ktorí sa chcú hlavne kochať krajinou a užiť si pohyb v zime na lyžiach. Bežky v tejto kategórii sú širšie, mäkšie, majú väčšinou pomalšiu, menej sklznú sklznicu.

Športové bežky – bežky pre všetkých, ktorí berú šport trochu viac vážne. Tieto bežky majú ľahšiu konštrukciu a rýchlejšie sklznice. Odporučiť ich možno všetkým, ktorí na bežkách trávia viac času a radi si užijú dlhšiu alebo rýchlejšiu jazdu na bežkách.

Výkonnostné a pretekárske bežecké lyže – tieto lyže sú určené pre náročných športovcov a pretekárov. Bežky tejto kategórie sú užšie, tvrdšie a majú výrazne rýchlejšie sklznice. Konštrukčne sa pri nich stretnete často s hightech materiálmi, ako je karbón a podobne.

Dĺžka bežiek

Od lyžiarskej vyspelosti a zvolenej techniky jazdy sa odvíja aj dĺžka lyží. Dlhšie lyže sú horšie ovládateľné, ale zase majú lepšie sklzné vlastnosti.

Pre klasiku sa zvyčajne odporúčajú lyže o 20 až 30 cm dlhšie, ako je výška postavy, na korčuľovanie je vhodné mať lyže zhodné s výškou postavy alebo o 5 až 10 cm dlhšie.

Dôležité je vziať do úvahy aj telesnú váhu. Váha je rozhodujúcim činiteľom pri výbere najvhodnejšej dĺžky bežiek a je preto dôležité na túto skutočnosť myslieť pri výbere správneho modelu. Bežky by sme nemali „zošliapnuť“ – pod viazaním by mal pri rovnomernom zaťažení, keď je váha rozložená na obe lyže, vzniknúť „oblúčik“ – mazacia komora, do ktorej sa aplikuje pri bežkách na klasiku stúpací vosk Správna veľkosť stúpacej zóny je dôležitá pre výsledný sklz. Pri odraze sa váha prenáša len na jednu lyžu a je preto nutné, aby ste lyžu v tomto prípade dokázali jednoduchým prenesením váhy zošliapnuť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #lyžovačka #lyže #lyžiar