Šikľavá skala – to je cencúľové kráľovstvo, za ktoré by sa nehanbila ani rozprávková Elza

Nie sú v tom žiadne čary, a predsa vyzerá kúzelne. V lete neveľký vodopád v Slovenskom raji sa s príchodom mrazov mení na magické biele kráľovstvo.

17.02.2018 07:00
debata

Dlhočizné cencúle visia nad jaskynkou vo vápencovo-zlepencovom skalnom útvare ako píšťaly ohromného prírodného organu. Sklala nad dutinou sa volá Šikľavá, no azda by jej viac pristal prívlastok „šmykľavá“.

Pri pravom brehu Hornádu, v okrese Spišská Nová Ves, medzi Matejovcami a Chrasťom, sa každoročne objaví nádherný prírodný fenomén. Stekajúca voda s klesajúcimi teplotami znehybnie a transformuje sa na hrubé členité steny, široké stĺpy aj subtílne pylóny. Ľadové kreácie sú jedným z najpozoruhod­nejších ľadopádov na Slovensku.

Modrá pominuteľnosť

Ľadopád Šikľavá skala je široký asi 30 metrov a jeho stĺpy majú výšku okolo 14 metrov. Ani netreba hovoriť, že jemne modré cencúliská sú mimoriadne fotogenické z vonkajšej strany, aj zvnútra, keď spoza nich presvitá denné svetlo a vykúka belasá obloha.

Krehkú krásu cencúľov chodia turisti obdivovať až do apríla. Vtedy sa však ľad pomaly topí, hrozí riziko ulomenia visiacich kusov a celé okolie je klzké.

Šikľavá skala je súčasťou národného zoznamu území európskeho významu SKUEV0286: vápence v doline Hornádu.

Zdroj: Keturist.sk; Slovenskyraj.eu; Spis-region.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #mráz #zima #Slovenský raj