Pri Rainerovej chate sedí 3,5 metra vysoký horský nosič zo snehu

Pri Rainerovej chate vo Vysokých Tatrách pribudla vďaka tohtoročnej štedrej nádielke snehu ďalšia atrakcia. Po betleheme zo snehu zdobí Starolesniansku poľanu 3,5 metra vysokých nosič.

16.02.2018 13:31
debata

„Ide o sediaceho, odpočívajúceho nosiča. Ak by sa ale teoreticky postavil na nohy, mal by výšku aj päť metrov,“ uviedol autor diel Peter Petras starší, chatár, horský nosič a pedagóg.

Podobne ako predošlé sochy má aj táto jeho podobu, nosičovi nechýbajú ani Petrasove fúzy. Okolie chaty ponúka tento rok aj novinku, chatár tam vytvoril šmýkaciu dráhu s domčekom pre deti.

Petras sa hneď po prácach na nosičovi pustil do prípravy veľkonočnej kraslice. „Jej korpus je už hotový, má výšku 3,5 metra,“ povedal. Aj táto socha býva každoročne tradičnou ozdobou okolia chaty. Za vydarenými dielami stojí podľa autora mimoriadne pekná zima s dostatkom snehu. „Snehové nádielky sú veľmi pekne rozložené, vždy nám niečo prisneží,“ skonštatoval.

Aj v polovici februára sa pri chate nachádza betlehem, ktorý vznikol pred Vianocami. „Ešte stále má svoje črty, no podpísali sa na ňom už aj odmäky. Vždy som sa na ňom snažil niečo opraviť, no teraz som už všetky svoje sily sústredil na prácu na nosičovi a kraslici,“ doplnil chatár, podľa ktorého sochy aj tento rok vyvolali u turistov veľký záujem.

Najstaršiu chatu vo Vysokých Tatrách postavil v roku 1863 Ján Juraj Rainer. Po postavení chaty Kamzík v roku 1884 zanikla, obnoviť sa ju podarilo až v roku 1998 a odvtedy slúži verejnosti. Jej chatárom je v súčasnosti Peter Petras mladší.

Nachádza sa v nej malá expozícia histórie a súčasnosti horských nosičov, zbierka starého horolezeckého náradia a starých lyží. Chata leží asi pol hodiny chôdze od strediska Hrebienok. Tento rok si pripomenie 20. výročie svojho otvorenia, v polovici augusta sa tam uskutočnia aj oficiálne oslavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rainerova chata