Jar v Tatrách bude patriť literatúre

Počas piatich dní sa vo Vysokých Tatrách uskutoční stretnutie spisovateľov a verejnosti Tatranská literárna jar. Na podujatí sa zúčastní 24 renomovaných spisovateľov zo štyroch krajín Európy.

07.04.2018 15:00
debata

Zahraniční účastníci prídu už v stredu 11. apríla, aby ich hneď na druhý deň slávnostne prijal primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

“Hlavnou udalosťou tohto dňa bude slávnostná prezentácia publikácie Antológia súčasnej českej a slovenskej poézie vydanej v spolupráci Obce spisovateľov ČR a Spolku slovenských spisovateľov k storočnici spoločného štátu Čechov a Slovákov,“ konštatoval vedúci oddelenia kultúry a športu Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Ján Bendík.

So spisovateľmi z Českej republiky, Srbska, Bulharska a Slovenska sa v piatok stretne aj verejnosť v školách a knižniciach v Poprade, vo Svite i Vysokých Tatrách.

„Osobitou bude návšteva Lyceálnej knižnice v Kežmarku a beseda s účastníkmi. V sobotu je pripravené kolokvium k aktuálnym otázkam spolupráce zúčastnených spisovateľských združení, vydavateľských zámeroch a prekladoch literárnych diel,“ dodal Bendík.

Spolok slovenských spisovateľov a mesto Vysoké Tatry, ktorí podujatie organizujú, pripravili pre hostí literárnej jari aj bohatý sprievodný program, v rámci ktorého navštívia aj mesto Kežmarok, vrátane Lyceálnej knižnice a Štrbské pleso.

Zo zahraničných spisovateľov na Tatranskú literárnu jar zavítajú: Bojan Angelov Ivanov a Atanas Zvezdinov z Bulharska, Dragan Jovanović Danilov, Jeremija Lazarević a Veselin Mišnić zo Srbska, Jan Kunze, Zdeněk Lebl, Tomáš Magnusek, Alois Marhoul, Lydie Romanská a Alena Vávrová z Českej republiky.

Domácich spisovateľov budú zastupovať Miroslav Bielik, Boris Brendza, Štefan Cifra, Ján Čomaj, Miroslav Demák, Margita Ivaničková, Ingrid Lukáčová, Peter Mišák, Jozef Mokoš, Gustáv Murín, Jaroslav Rezník, Ján Tazberík a Igor Válek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry