Botanická záhrada v Lomnici bude otvorená dlhšie

Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici, známa skôr pod názvom botanická záhrada, bude už od mája otvorená o dve hodiny dlhšie ako zvykla byť po minulé roky. Živú expozíciu s vyše tristo druhmi bylín a drevín tento rok obohatí aj pozorovanie operencov a netopierov.

25.04.2018 14:20
debata

Svoje brány po zimnej prestávke otvorí Expozícia tatranskej prírody už tradične v prvú májovú sobotu.

Na ploche 3,20 hektára návštevníci nájdu vyše tristo druhov bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa, rozmiestnené v ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach.

Aj keď časť rastlín už odkvitá, podľa Janky Černickej, vedúcej expozície, ktorú v Tatranskej Lomnici prevádzkujú Štátne lesy TANAP-u, stále je na čo pozerať. „Momentálne kvitne skalokráska pyrenejská, horec Clusiov, dryádka osemlupienková, nezábudka alpínska i mak tatranský, takisto aj všetky druhy vŕb,“ informovala.

Vyše 72 druhov sadeničiek i semien vysokohorských rastlín si bude môcť verejnosť aj zakúpiť priamo v botanickej záhrade, vrátane plesnivca alpínskeho, ktorý už niekoľko rokov kraľuje rebríčku najžiadanejších rastliniek.

Hoci expozícia prešla výraznou rekonštrukciou len pred dvoma rokmi, opäť sa v nej našiel priestor pre niekoľko noviniek.

V areáli pribudli vtáčie búdky, prvé z nich nainštalovali ešte vo februári, aby noví nájomníci stihli v jarných mesiacoch zahniezdiť. Návštevníci tak budú mať možnosť pozorovať, ako vtáčí rodičia kŕmia svoje mladé.

Okrem nových obydlí pre vtáky hniezdiace v dutinách pribudla aj búdka pre netopiere. Ďalšou novinkou bude vynovené drevené premostenie cez rašelinisko, ktorého rekonštrukcia by sa mala začať už v najbližších dňoch. Štátne lesy TANAP-u sa chystajú investovať aj do zavlažovacieho systému.

V porovnaní s minulými sezónami bude expozícia otvorená o niečo dlhšie. Kým doteraz si ju návštevníci mohli prezrieť okrem hlavnej letnej turistickej sezóny v júli a auguste len do 15:00, po novom tak budú môcť urobiť až do 17:00, po letných prázdninách sa otváracie hodiny opäť o niečo skrátia. Brány sa už tradične zatvoria v polovici septembra.

debata chyba