Ľadový expres, Letný minibus či opravená cesta: Slovenský raj ponúka novinky

Väčší komfort pre turistov a jednoduchšia dostupnosť do južných lokalít Národného parku Slovenský raj. Prinesie ich rad noviniek, ktoré môžu turisti využívať už v súčasnej letnej turistickej sezóne. Patria k nim Ľadový expres, Letný minibus či opravená cesta zo srdca raja smerom k Dobšinskej ľadovej jaskyni.

17.07.2018 14:30
ladovy expres, kosice, dobšinská ľadová jaskyňa, Foto:
Ľadový expres spája Košice s Dobšinskou ľadovou jaskyňou.
debata

Úsek medzi Hrabušicami a známou turistickou destináciou Podlesok, tzv. Kopanická cesta, ktorá spájala túto lokalitu s Dobšinskou ľadovou jaskyňou, Palcmanskou Mašou, Stratenou, Dedinkami či Chmarošským viaduktom, bola už roky v dezolátnom stave. Cesta bola rozbitá, turisti na lepších autách ňou radšej nechodili a ak chceli vidieť všetky tieto lokality, volili radšej 50-kilometrovú obchádzku cez Vernár.

No už nie je dôvod Kopanickú cestu obchádzať. Podľa informácií výkonnej riaditeľky Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej župa túto cestu zrekonštruovala. „Investovala do nej takmer 500-tisíc eur. Rekonštrukciou sa podarilo napraviť nevyhovujúci stav vozovky, ktorým trpela najmä južná časť Slovenského raja,“ konštatuje Vargová Jurková.

Župa zmodernizovala úsek dlhý 9,3 kilometra, ktorý bol príčinou poklesu turistického ruchu v južných častiach Slovenského raja. Naďalej však nebude využívaný celoročne, ale len od jari do času, keď napadne prvý sneh. „Cesta v zime nie je udržiavaná, preto sa v tomto období zatvára,“ vysvetľuje starostka Hrabušíc Janka Skokanová. Tá od zrekonštruovania Kopanickej cesty očakáva aj zvýšenie záujmu turistov o návštevu Slovenského raja, ktorý vlani navštívilo 650-tisíc turistov. „Očakávam aj to, že turisti sa u nás zdržia dlhšie, ako býva zvykom. Pretože opravením cesty sa im zvýšia možnosti výberu turistických destinácií v okolí, ktoré môžu navštíviť,“ zdôrazňuje starostka.

Turisti sa môžu tešiť nielen na vynovenú Kopanickú cestu, ale aj na tzv. Letný minibus, ktorý bude po nej premávať. Podľa informácií Vargovej Jurkovej je minibus pilotným projektom pre leto 2018, ktorý vzišiel zo spolupráce Oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský raj -Spiš, krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus, verejného dopravcu Eurobus, a. s., a Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

„Premávať bude počas víkendov a sviatkov v júli a auguste zo Spišskej Novej Vsi cez Smižany, turistické stredisko Čingov, obce Spišské Tomášovce, Spišský Štvrtok a Hrabušice s turistickými strediskami Podlesok a Píla a potom prejde zrekonštruovanou Kopanickou cestou cez sedlo Kopanec až do Dobšinskej ľadovej jaskyne, Stratenej a Dediniek a potom aj do obce Telgárt pod Kráľovou hoľou. Tou istou cestou sa bude vracať. Turisti si vďaka Letnému minibusu budú môcť naplánovať pekné výlety a túry napríklad do roklín Suchá Belá, Piecky, Veľký Sokol alebo Prielom Hornádu,“ vysvetľuje ďalej Vargová Jurková.

Kopanická cesta je aj obľúbeným miestom... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kopanicka cesta, Kopanická cesta je aj obľúbeným miestom rekreačných bežcov.

Ďalšou novinkou tohto leta je tzv. Ľadový expres, teda turistický vlak, ktorý od 7. júla do 1. septembra každú sobotu premáva medzi Košicami a Dobšinskou ľadovou jaskyňou, ktorá je zapísaná v Zoznamoch svetového prírodného dedičstva UNESCO. Jeho úlohou je skvalitniť dostupnosť k najnavštevo­vanejšej jaskyni Košického kraja. Odchádza ráno pred ôsmou z Košíc a do metropoly východu sa vracia pred siedmou hodinou večer. Turisti, ktorí ním prídu do južných časti Slovenského raja na otočku, budú mať na spoznávanie tejto lokality asi šesť a pol hodiny.

Riaditeľ Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil vníma spomínané novinky ako krok vedúci k vyššiemu komfortu turistov. „Vnímam ich ako prínos, a to najmä v oblasti dopravy. V exponovanom období bývajú niektoré strediská preplnené autami a vznikajú tak problémy s parkovaním. Vďaka Letnému minibusu a Ľadovému expresu môžu turisti v Slovenskom raji využívať aj iné možnosti v doprave. Teší ma tiež, že po zrekonštruovaní Kopanickej cesty sa zlepší dostupnosť medzi Dobšinskou ľadovou jaskyňou a Podleskom,“ zdôraznil Dražil.

Turisti sa môžu tešiť pri plánovaní výletov aj na rad ďalších noviniek. Postupne budú pribúdať nové konské trasy, pribúdajú cyklotrasy, ale aj nové trasy pre tzv. nordic walking v Stratenskom kaňone a Stratenskej Píle. Starostka Hrabušíc dopĺňa, že realizujú projekt na elektronabíjacie stanice v Podlesku a Hrabušiciach. Budú sa pri nich nabíjať elektrobicykle, ktoré by podľa nej mohli byť turistom k dispozícii už v budúcej letnej turistickej sezóne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj