Nová lanovka v Bachledovej doline bude v prevádzke už túto zimu

Nová lanovka pribudne v lyžiarskom stredisku Bachledova dolina pod Belianskymi Tatrami už túto zimu. Na vrchol Spišskej Magury sa tak novou 10-miestnou kabínkou dostanú návštevníci za necelých sedem minút.

05.09.2018 13:00
debata

Dodávateľom novej lanovej dráhy je spoločnosť Leitner ropeways, ktorá má za sebou projekty po celom svete. V Bachledovej doline bude stáť typ GD10 s prepravnou kapacitou viac ako 1700 ľudí za hodinu, informovala marketingová manažérka strediska Martina Múdra.

Nová lanovka nahradí starú trojsedačku, ktorú demontovali v marci tohto roku a návštevníkom slúžila viac ako 30 rokov. Jej prevádzka však najmä v súvislosti s otvorením Chodníka korunami stromov už kapacitne nepostačovala. Dráha novej lanovky je pritom identická s pôvodnou.

Okrem vyššej rýchlosti a prepravnej kapacity bude mať nová lanovka oproti staršej hneď niekoľko výhod. Návštevníkov prepraví aj za zlého počasia, bezpečne prepraví aj skupiny detí s jedným dospelým a bude bezbariérová.

Práve možnosť bezbariérovej prepravy oddeľovala doteraz Chodník korunami stromov od toho, aby sa návštevníci na invalidných vozíkoch, či rodiny s kočiarmi vedeli bez schodu a veľkého prevýšenia dostať z auta až do korún stromov. Veríme, že práve tento faktor ocenia rodiny s deťmi, seniori i hendikepovaní občania, keďže bezbariérových atrakcií v prírode je na Slovensku veľmi málo, upozornila Múdra.

Novú lanovku podľa nej ocenia aj lyžiari. Jazda pôvodným modelom TS3 totiž trvala 20 až 25 minút, čo za zlého počasia, zimy, sneženia a vetra nebolo príjemné. Od otvorenia chodníka sa nápor na lanovku zvýšil a predĺžili sa čakacie doby.

Po sprevádzkovaní novej lanovky predpokladáme, že čakacie doby budú minimálne a premávka plynulá, dodala Múdra s tým, že presný termín spustenia novej lanovky bude závisieť od počasia a rýchlosti stavebných prác. Náklady na výstavbu pritom presiahnu štyri milióny eur.

Rodinné horské stredisko BACHLEDKA Ski & Sun sa nachádza sa na hrebeni Spišskej Magury s výhľadom na panorámu Belianskych Tatier. Okrem spomínaného Chodníka v korunách stromov, ktorý sa stal po otvorení jednou z najväčších turistických atrakcií v regióne, ponúka v zime možnosť lyžovať z jedného vrcholu v troch dolinách.

Bachledka je súčasťou skupiny TatrySki, ktorá spája deväť lyžiarskych stredísk a klzísk v okolí Tatier na Slovensku i v Poľsku, v ktorých je možné lyžovať na jeden skipas na takmer 45 kilometroch zjazdoviek. Zároveň je možné využiť tam bobovú dráhu, detský náučný chodník, trasy pre peších i cykloturistov.

Podľa Múdrej je tento rok v Bachledovej doline investične náročný, keďže okrem lanovky pracujú aj na modernizácii gastro a hygienické zariadenia, obchodov i infocentier. Zároveň chcú skvalitniť parkovacie plochy, keďže práve s parkovaním bol od otvorenia Chodníka korunami stromov najväčší problém.

debata chyba
Viac na túto tému: #lanovka #Bachledova dolina