Aj napriek premenlivému počasiu hodnotia Tatranci leto pozitívne

Napriek nestálemu počasiu hodnotia Tatranci hlavnú letnú turistickú sezónu pozitívne. Potvrdila to riaditeľka Oblastnej organizácie (OOCR) Región Vysoké Tatry Veronika Littvová s tým, že návštevnosť v mesiacoch júl a august zostala oproti vlaňajšku približne na rovnakej úrovni.

10.09.2018 15:00
Štrbské pleso, Vysoké Tatry Foto: ,
Štrbské pleso
debata

„Rozdiely nachádzame v jednotlivých letných mesiacoch. Júl bol totiž vo všetkých troch samosprávach Poprad, Vysoké Tatry a Štrba, čo sa týka počtov ubytovaných návštevníkov, slabší ako ten predošlý. Vlani bol počet ubytovaných návštevníkov v rámci našej OOCR viac ako 43.000, tento rok to bolo o približne 3000 menej, čo znamená pokles o približne sedem percent,“ konkretizovala Littvová. Najviac sa na tom podľa nej podpísali viacdenné dažde v treťom júlovom týždni, ktoré spôsobili v Tatrách dokonca záplavy. Po nich boli pre výrazné poškodenia turistických chodníkov uzavreté viaceré tatranské doliny, ako napríklad studenovodská, Javorová či Bielovodská.

„Výrazne odlišná bola situácia v auguste, keď sme zaznamenali približne 64.000 ubytovaných návštevníkov, čo bolo oproti vlaňajšku s počtom cez 60.700 osôb o približne päť percent viac. Najväčší vplyv na to malo priaznivé počasie, ktoré umožňovalo ubytovaným návštevníkom vysokohorskú turistiku počas celého mesiaca,“ doplnila riaditeľka a konštatovala, že pri porovnaní oboch letných prázdninových mesiacov bol august nielen najúspešnejším mesiacom tohto roka, čo sa týka počtu ubytovaných návštevníkov, ale bol až o viac ako 30 percent silnejší ako júl.

Vysokú augustovú návštevnosť v regióne potvrdzujú aj údaje získané z pravidelného sčítavania návštevníkov pracovníkmi Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP).

Siedmeho augusta bola denná návštevnosť slovenských veľhôr na úrovni viac ako 24.000 ľudí, čo je blízko rekordu návštevnosti od vzniku samostatnej SR v roku 1993.

Zaujímavosťou tohtoročného sčítavania turistov bol podľa Littvovej fakt, že po dlhých rokoch sa najnavštevovanejšou lokalitou nestal Hrebienok, porazilo ho Popradské pleso.

V letných mesiacoch výrazne prevažovali slovenskí hostia, ktorí tvorili viac ako 60 percent klientely, za nimi nasledujú Česi s 15 percentami, Poliaci s piatimi percentami a zhruba tri percentá Maďarov. Pozitívne nárasty zaznamenali Tatranci aj u turistov z Nemecka, Veľkej Británie a Izraela.

„Od počtov ubytovaných hostí v regióne sa odvíja aj celkový počet návštevníkov, teda vrátane jednodenných. Dohromady Vysoké Tatry navštívilo 624.000 turistov, vlani ich bolo len nepatrne menej, približne o 0,2 percenta,“ dodala Littvová.

Napriek tomu, že sa nepodarilo do začiatku leta schváliť nový návštevný poriadok TANAP-u, nemala táto skutočnosť podľa nej žiaden dosah na návštevnosť Vysokých Tatier. Veľmi pozitívne bolo však turistami prijaté obnovenie tabúľ na náučnom chodníku ŠL TANAP zo Štrbského Plesa na Popradské pleso.

Do Vysokých Tatier prilákali turistov aj kultúrne či športové podujatia, ktoré sa podľa Littvovej každoročne tešia veľkej obľube a dopĺňajú ponuku atrakcií v regióne.

„Stabilné počasie v jesennom období už tradične láka do nášho regiónu nielen milovníkov pešej turistiky, ale aj veľký počet účastníkov tzv. kongresového turizmu či športových podujatí. Veríme preto, že jeseň bude plná zážitkov tak, ako to bolo počas leta,“ uzatvára Littvová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry