Botanická záhrada v Tatrách prilákala viac návštevníkov ako vlani

Príležitosť obzrieť si Expozíciu tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici, ktorú prevádzkujú Štátne lesy TANAP-u, využili cez víkend poslední tohtoroční návštevníci. Počas uplynulých štyroch mesiacov si prehliadku expozície nenechalo ujsť 13 230 návštevníkov, čo je o takmer tisícku viac ako vlani. Šancu zoznámiť sa so vzácnymi druhmi tatranskej flóry ponúkne záujemcom opäť až v máji budúceho roka.

20.09.2018 09:00
debata

Zatiaľ čo v máji navštevovali botanickú záhradu najmä seniori, jún sa už tradične niesol v znamení školských výletov.

„V priebehu letných prázdninových mesiacov rovnako ako po minulé roky spoznávali tatranskú flóru predovšetkým rodiny s deťmi a september patril opäť predovšetkým dôchodcom,“ hodnotí tohtoročnú návštevnosť Expozície tatranskej prírody jej vedúca Janka Černická.

Na ploche 3,2 hektára mohli návštevníci v ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach obdivovať vyše tristo druhov bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. Hoci väčšina kvetov má svoje optimum v máji a júni, ich kvitnúce hlávky bolo vidieť ešte aj v septembri.

„Prekvapilo ma, že poniklec slovenský zakvitol druhýkrát v auguste. Doteraz sa nám to ešte nestalo. Takisto mak tatranský, endemický druh Tatier, s ktorým sa turisti bežne nestretnú, kvitol v botanickej záhrade tento rok počas celej sezóny,“ konkretizuje Černická.

Podobne ako po minulé roky aj túto sezónu si vybrané druhy kvetov a drevín mohli návštevníci v botanickej záhrade aj kúpiť. Predalo sa vyše tritisíc sadeníc rastlín, takmer tristo kusov semien a okolo päťdesiat sadeníc stromov.

„Tento rok bol najväčší záujem o plesnivec alpínsky, z ktorého sa predalo 343 kusov,“ konštatuje vedúca Expozície tatranskej prírody. V kurze bol už tradične aj horec Clusiov, silenka bezbyľová či dryádka osemlupienková, mak tatranský sa dokonca vypredal už v priebehu mája.

Okrem rastlín návštevníkov zaujala aj novinka v podobe vtáčích búdok, ktoré v areáli botanickej záhrady nainštalovali po minulej zime a zrekonštruovaný chodník cez rašelinisko, zamestnanci expozície zase ocenili nový zavlažovací systém.

V týchto dňoch sú už takmer všetky rastliny v botanickej záhrade odkvitnuté, počas mesiacov, keď je expozícia pre verejnosť uzavretá, však na jej zamestnancov čaká množstvo práce – vypustenie a čistenie zavlažovacieho systému a jazierok, údržba inventára, obnova informačných tabúľ.

Rastliny v produkčnej záhrade musia byť uložené do pilinového substrátu, aby sa zabránilo vymrznutiu koreňového systému a udržala vlhkosť.

Pozbierané semená usušia a pripravia na jesenný výsev pre budúcu sezónu. Pre návštevníkov sa brány botanickej záhrady opäť otvoria začiatkom mája, dovtedy môžu turisti obdivovať vzácnu tatranskú flóru v Múzeu TANAP-u v Tatranskej Lomnici, kde v presklených vitrínach znázorňujúcich jednotlivé vegetačné stupne nájdu približne 150 druhov kvetov vrátane tých, ktoré sa v botanickej záhrade nedajú dopestovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #botanická záhrada