Skauti čistili Raj. Vyzbierali prevažne plasty

Na čistení Slovenského raja sa tento víkend zúčastnilo vyše sedemdesiat dobrovoľníkov. Skauti z Podtatranskej skautskej oblasti v spolupráci so Správou NP Slovenský raj zorganizovali akciu Čistenie Slovenského raja po letnej turistickej sezóne už po 18. raz.

24.09.2018 10:30
debata

Od odpadkov vyčistili turistické chodníky a rokliny v severnej časti Národného parku (NP)Slovenský raj – rokliny Suchá Belá, Piecky, Sokol, Kláštorskú roklinu, Malý Kyseľ, Prielom Hornádu od Hrdla Hornádu po Kláštorskú roklinu, žltú turistickú trasu k ústiu Kyseľa, chodník z Podleska na Kláštorisko a z Čingova cez Čertovu sihoť.

„Musíme konštatovať, že odpadu na turistických chodníkoch ubúda, k čomu prispela väčšia disciplinovanosť turistov, ale aj osadenie košov v závere najfrekventova­nejšej rokliny – Suchej Belej a na Kláštorisku, ktoré sa pravidelne vyprázdňujú. Na druhej strane, pribúda viac odpadu v rieke Hornád, ktorá preteká Prielomom Hornádu,“ uviedol organizátor akcie Marek Leskovjanský.

Práve v Hornáde vodáci ostatné roky vyzbierali desiatky vriec odpadu. Víkendového čistenia Raja sa zúčastnilo zhruba päťdesiat skautov a skautiek z Podtatranskej skautskej oblasti, a to zo skautských zborov a oddielov zo Spišskej Novej Vsi, Popradu a Harichoviec.

„Tento rok sa k nám pridalo aj osemnásť dobrovoľníkov zo spoločnosti EMBRACO Slovakia zo Spišskej Novej Vsi,“ uzatvára Leskovjanský.

S čistením Raja sa ešte tuto jeseň bude pokračovať – najbližšie to budú opäť vodáci, ktorí budú loviť odpad z rieky priamo z lodí.

Ročne sa takto prostredníctvom viacerých dobrovoľnícky podujatí vyzbierajú stovky kíl rôzneho odpadu, prevažne plastových fliaš.

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #Slovenský raj