Maličká horská dedina duchov sa premení na gigantický hotel

Alpská osada Corippo, ktorá sa krčí priam nalepená na mohutných zelených úbočiach juhošvajčiarskeho údolia Verzasca, vyzerá ako vystrihnutá z reklamného časopisu.

18.10.2018 07:00
debata (1)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sowmini Nathan (@sowminibennet),

Sivé kamenné domčeky s múrmi z miestnej žuly sú postavené každý na svojom schodíku – futbal by ste si tu nezahrali, zato výhľady a čerstvý vzduch sú na nezaplatenie.

Čarovná dedinka, ktorá je súčasťou taliansky hovoriaceho regiónu a je najmenšou samosprávou krajiny, však čelí neblahej realite.

Živé, prosperujúce spoločenstvo 300 hrdých horalov, ktorí sa živili poľnohospodárstvom, je dnes len minulosťou. V Corippe býva 12 ľudí, z ktorých 11 má vyše 65 rokov.

Jediným čulým miestom je miestna rustikálna reštaurácia s talianskym občerstvením. Inak sú obydlia pod bridlicovými strechami prázdne a jediným pravidelným návštevníkom je ostrý alpský vietor.

Miestna nadácia Fondazione Corippo 1975 však prišla s nápadom, ako Corippu vdýchnuť nový život. Podľa modelu, ktorý sa osvedčil v podobných dedinkách napríklad v Taliansku, plánuje z neho spraviť jeden veľký ubytovací komplex.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ticino ti amo ~ #corippo #valleverzasca #ticino

Príspevok, ktorý zdieľa Rahel Schneider (@sunnechind),

Domčeky sa majú premeniť na rekreačné chalupy a väčšie budovy na hotelíky s hosťovskými izbami.

Návštevníci tak budú môcť zažiť pravú atmosféru vidieckeho života kantónu Ticino medzi múrmi, ktoré ostali prakticky nedotknuté od roku 1800.

Ticho a pokoj sú zaručené, veď k domom sa nedá vyjsť ani autom.

Plán sa pomaly stáva skutočnosťou. Prvú dvojizbovú chatku Casa Arcotti otvorili pre hostí koncom júla tohto roku a väčší hotel by mal privítať prvých turistov na Veľkú noc v roku 2020.

Celý projekt obnovy, ktorý je rozdelený do troch fáz, by mal stáť vyše 5,5 milióna eur. Postupne sa zrekonštuuje aj mlyn, pekáreň a sušiareň gaštanov, priestranstvá pred radnicou a kostolom sa premenia na príjemné námestíčka.

Dôjde aj na terénne úpravy a čoskoro sa na lúkach znova objavia pasúce sa kozy vedľa polí s ražou a konope.

Wikipedia.org; Cnn.com; Swissinfo.ch

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#corippo #landscapes

Príspevok, ktorý zdieľa @ running_monkey15,

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #hotel #Alpy