Na Symbolickom cintoríne v Tatrách budú spomínať na obete hôr

Na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese budú v sobotu (20.10.) opäť po roku spomínať na obete hôr ich príbuzní, priatelia či známi. Od poslednej pietnej spomienky pribudli v limbovom háji pod Ostrvou ďalšie štyri tabuľky s menami tých, ktorí prišli o život v Tatrách či iných horstvách. Informovala o tom Martina Petránová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP).

19.10.2018 11:45
debata

Tie sú správcom Symbolického cintorína pri Popradskom plese a hlavným organizátorom spomienky. Rozhodli sa ostať pri termíne, ktorý sa osvedčil aj vlani.

Už tretí rok po sebe sa tak účastníci akcie zídu v predposlednú októbrovú sobotu, teda o týždeň skôr, ako bývalo dovtedy zvykom.

„Od horského hotela pri Popradskom plese vyrazia o 10.30 h, zvon v kaplnke na Symbolickom cintoríne sa rozozvučí o 11.00 h. Prečítaním mien obetí Tatier na slovenskej i poľskej strane za ostatný rok vzdajú hold všetkým, ktorí v horách stratili to najcennejšie vlastný život,“ priblížila program Petránová s tým, že pietny akt už tradične uzavrie svätá omša.

Momentálne sa pod Ostrvou nachádza 378 tabuliek, na ktorých je vygravírovaných dokopy 498 mien obetí hôr.

„Od minulej pietnej spomienky k nim pribudli ďalšie štyri. Tri ľudské životy si vyžiadali Vysoké Tatry, zvyšná tabuľka patrí človeku, ktorému sa stala osudnou expedícia na čínsku horu Muztagh Ata,“ vysvetlila Petránová.

Podľa jej ďalších slov je schvaľovanie a montáž nových tabuliek s menami obetí v kompetencii ŠL TANAP-u.

„Takisto sa prostredníctvom svojho Strediska terénnych služieb, ako aj ochranného obvodu Štrbské Pleso, starajú o údržbu celého areálu vrátane povestných detvianskych krížov a kaplnky, v ktorej sa nachádza zvon s mottom Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu,“ uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #cintorín #Vysoké Tatry