Tradičné jarmoky pod Tatrami lákajú tisíce ľudí

Atmosféru Vianoce už cítiť na každom kroku. Mestá majú vianočnú výzdoby a námestia ožili aj vianočnými jarmokmi. Kým v Kežmarku je už jarmok v plnom prúde, ten popradský sa začne v piatok 14. decembra a potrvá do nedele. Od soboty majú navyše Popradčania parkovanie na mestských parkoviskách zadarmo.

12.12.2018 12:15
debata (2)

Na tradičnom vianočnom jarmoku na Námestí sv. Egídia v Poprade, ktorý zaznamená už XVI. ročník, sa prezentuje množstvo remeselníkov a návštevníci si môžu v stánkoch kúpiť originálne darčeky.

„Na jarmok sa prihlásili viac ako dve stovky predajcov, no z kapacitných dôvodov je počet miest pre stánky umiestnené na Nám. sv Egídia limitovaný, umiestniť dokážeme približne stodvadsať,“ uviedla prednostka MsÚ v Poprade Angela Františková. Prioritne vyhoveli žiadostiam remeselníkov a prevádzkovateľom gastronómie.

Podujatie na Námestí sv.Egídia v Poprade v čase adventu je známe svojou výnimočnou atmosférou. Minulý rok si ho nenechalo ujsť viac ako dvadsaťtisíc návštevníkov zo Slovenska i zahraničia. Súčasťou jarmoku bude bohatý kultúrny program, koncerty či púšťanie balónov, atrakcie pre malých i veľkých.

Radnica ani ten rok nezabudla na pravú dedinskú zabíjačku. Návštevníci tak budú môcť ochutnať dobroty z tradičnej zabíjačky – jaternice, klobásy, kapustu, či oškvarky. Na vianočnom jarmoku ľudovoumeleckej výroby a prezentácie ľudových tradícií sa predstavia Duchoňovci, Gizka Oňová, Slovak Tango, detské folklórne súbory Venček, Maguráčik, FS Levočan, dychová hudba a mnoho ďalších interpretov.

Popradská radnica pripravila pre návštevníkov jarmoku a mesta aj bezplatné parkovanie, ktoré bude platiť v na parkoviskách prevádzkovaných Správou mestských komunikácií Poprad, a to od soboty 15. decembra.

„Verejnosť bude mať k dispozícii celkovo viac ako 900 parkovacích miest. Mimo prevádzky budú v tomto vianočnom období rampy na parkoviskách s bezobslužným rampovým systémom, ako aj parkovacie automaty,“ uviedol Peter Fabian zo Správy mestských komunikácií(SMK) v Poprade. O špeciálnom režime na parkoviskách budú informovať nálepky v trojjazyčnej mutácii umiestnené na parkovacích automatoch. Parkoviská budú opäť spoplatnené v štandardnom režime od 7. januára 2019.

V Kežmarku už sú vianočné predajné trhy v plnom prúde. Začali sa v pondelok a potrvajú do stredy 13. decembra. Stánky sú umiestnené na Hlavnom námestí pri radnici.

Aj v Kežmarku ide prevažne o gastrostánky a stánky s vianočným tovarom. Trojdňový jarmok sprevádza aj bohatý program, v ktorom sa predstavia miestne materské, základné, stredné a umelecké školy, pripravené je premietanie v Kine Iskra za symbolické vstupné a v stredu o 14:30 je pripravené vystúpenie folklórnych súborov s pásmom vianočných zvykov, piesni, vinšov s názvom Vianoce pod Tatrami, či Nebeská muzika v podaní kapely z Terchovej so začiatkom o 16:00.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #jarmok