Pošlete deti do lyžiarskej školy? Inštruktor hovorí, ako to prebieha a radí, na čo pozor

Počas jarných prázdnin veľa rodičov využíva voľné dni na výučbu lyžovania svojich detí. Inštruktor z lyžiarskej školy v Tatranskej Lomnici Gabriel Špak upozorňuje, že najdôležitejšie je pri tom myslieť na bezpečnosť a deti by mali zveriť do rúk inštruktorom lyžovania v uzavretých areáloch lyžiarskych škôl.

27.02.2019 13:00
lyžovačka, lyžiari, sneh, zima, svah, hory,... Foto:
Na svahoch treba dodržiavať opatrnosť.
debata

Už len pre bezpečnosť je lepšie, ak je pri výučbe k dispozícii uzavretá aréna, kde sú len inštruktori a ich klienti, takže je to individuálnejšie.

Máme tu rôzne detské pomôcky, ktoré najmenších lyžiarov namotivujú, vedieme ich aj edukatívne, poznávame farby, zvieratká.

Je to pre nich zaujímavejšie ako na kopci, kde by inštruktor stále musel dávať pozor, aby dieťa niekto nezrazil, vysvetľuje Špak.

Podľa neho je dôležité celý výcvik viesť formou hry. Vždy preto začínajú zábavnou rozcvičkou a snažia sa deťom dopriať na svahu čo najviac zážitkov. Výučba je potom oveľa jednoduchšia a deti si zároveň lyžovanie obľúbia.

Samotný kurz a jeho dĺžka do veľkej miery závisia od veku. Máme skúsenosti, že troj- až štvorročné deti vydržia maximálne hodinku denne.

Staršie do šiestich rokov sa naučia lyžovať aj za dva dni, niektoré šikovnejšie to dokonca zvládnu aj za jeden deň a môžu jazdiť po kopci.

Niektoré deti sú pohybovo nadanejšie a niektoré aj desaťročné majú problém s koordináciou pohybov.

Prázdninový týždeň im bohato stačí na to, aby zlyžovali modrú, poprípade červenú zjazdovku, hovorí tatranský inštruktor.

Inštruktori zoberú dieťa na svah medzi ostatných lyžiarov až po absolvovaní základnej výučby. Už pri nej je základom bezpečnosti lyžiarska prilba, ktorá je pre deti na slovenských svahoch povinná.

Odporúčaným doplnkom je aj reflexná vesta, ktorá zvyšuje pravdepodobnosť toho, že lyžiar dieťa na svahu zaeviduje skôr a dokáže sa mu v prípade potreby včas vyhnúť.

Niektorí rodičia majú záujem byť pri dieťati aj počas kurzu, stávajú sa aj prípady, kedy sa rozhodnú absolvovať ho spoločne. Podľa inštruktorov lyžovania to nie je dobrý nápad.

Snažíme sa to odčleniť, pretože keď deti vidia rodičov, nedokážu sa sústrediť na lekcie, nesústredia sa na to, čo robia.

Snažíme sa to potom riešiť tak, že dospelým dáme samostatného inštruktora a deťom sa venujeme zvlášť, pretože tá metodika výučby je rozdielna, uzatvára Špak.

VIDEO: Veci pri rodinnej lyžovačke možno pri balení rozdeliť do piatich okruhov. Ktoré to sú a čo všetko treba zabaliť. Pozrite si viac vo videu TV Pravda.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #deti #lyžovanie #lyžiarsky výcvik