Turizmus vo Vysokých Tatrách rastie, výnimkou je Poprad. Nízka atraktivita, odliv Rusov

Cestovný ruch v regióne Vysokých Tatier každoročne rastie, výnimkou medzi samosprávami združenými v Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) je mesto Poprad.

21.03.2019 12:05
Tatry, hory, sneh Foto:
Tatry. Ilustračné foto.
debata (1)

Podľa riaditeľky OOCR Veroniky Littvovej sa to dá na jednej strane pripísať nižšiemu počtu ruských turistov, ktorý zaznamenali v oblasti celkovo.

Na strane druhej je to službami, ktoré mesto Poprad ponúka návštevníkom ako protipól lyžovania a turistiky.

To znamená, motivačný faktor zvoliť si ubytovanie v meste oproti ubytovaniu v horách, nie je adekvátny, zhodnotila Littvová.

Čo sa týka jednotlivých samospráv, percentuálne najvyššie nárasty vykazuje obec Štrba s nárastom počtu ubytovaných návštevníkov o 5,71 percenta, následne s nárastom počtu prenocovaní o 8,61 percenta a výrazným nárastom tržieb za ubytovanie 13,29 percenta.

Naopak, mesto Poprad vykazuje už druhý rok po sebe medziročný pokles tak počtu ubytovaných hostí o takmer šesť percent, ako aj prenocovaní o 8,76 percenta, a tiež pokles tržieb za ubytovanie na úrovni takmer dvoch percent, konkretizovala Littvová.

Vlani zaevidovali v Poprade takmer 193.000 preno­covaní, pričom najviac ich bolo v letných mesiacoch a na dani z ubytovania vybrala samospráva viac ako 144.000 eur.

Samozrejme, sme si vedomí poklesu počtu ubytovaných a pripravujeme viacero opatrení na prilákanie návštevníkov, ubezpečila vedúca odboru prezentácie, kultúry a cestovného ruchu na tamojšom mestskom úrade Ivana Piataková a zdôraznila, že mesto Poprad je stále v počte návštevníkov druhým najnavštevovanejším na Slovensku.

Veľká časť návštevníkov tam prichádza najmä pre turistiku vo Vysokých Tatrách, a práve tých chce radnica prilákať aj priamo do mesta.

Cieľom vedenia je výrazným spôsobom zvýšiť počet podujatí rôzneho druhu najmä počas letných mesiacov.

V rámci kultúrneho leta bude každá streda venovaná deťom, lákadlom budú určite aj džezové pondelky a podobne, priblížila Piataková.

Na základe spätnej väzby od návštevníkov mestskej informačnej kancelárie (MIK) chýba v najväčšom meste pod Tatrami ubytovanie typu hostel, turistická ubytovňa a podobne, teda najnižší štandard za najnižšiu možnú cenu.

Čiastočne túto službu ponúkajú v letných mesiacoch školské internáty, avšak v niektorých sezónach boli počas leta zatvorené z dôvodu rekonštrukcie. Okrem toho sa turisti často pýtajú na rozhľadňu, vežu a podobne.

Na tom však už intenzívne pracujeme a v máji plánujeme v spolupráci s cirkvou, MIK a OOCR Vysoké sprístupniť vežu kostola sv. Egídia na námestí, priblížila Piataková ďalší z krokov, ktorý by mal situáciu zlepšiť.

MIK okrem toho rozšírila svoju ponuku sprevádzania o skupinové prehliadky v podnikoch, kde sa vyrába sklenený krištáľ, pivo alebo destiláty. Oddelenie kultúry zároveň pripravuje na letnú sezónu pestrý kultúrny program a v prevádzke by mal byť aj mestský vyhliadkový turistický vláčik. Mesto chce tiež nadviazať výraznejšiu spoluprácu so súkromným sektorom podnikateľov a pripraviť nové podujatia, ktoré zaujmú zahraničných aj slovenských turistov.

Poprad podľa Piatakovej disponuje dostatočným počtom ubytovacích kapacít, v prípade väčších akcií s vyšším počtom návštevníkov je možné ubytovanie aj v jednotlivých mestských častiach.

V meste je určite čo vidieť a navštíviť, jednou z dominánt je historická Spišská Sobota, ale aj kostol sv. Egídia, Tatranská galéria či Podtatranské múzeum.

Je tu tiež akvapark, umelá horolezecká stena i pivné kúpele. Mesto zároveň organizuje a spoluorganizuje množstvo podujatí, najviac navštevované sú festivaly Made in Slovakia, Popradské kultúrne leto, Viva Italia, Tradičný vianočný jarmok, príchod Mikuláša, Popradská kultúrna jar, Popradská kultúrna jeseň, Medzinárodný festival horského filmu a mnohé ďalšie, vymenovala Piataková s tým, že aktuálne ponuky na športové či kultúrne vyžitie nájdu návštevníci na stránke www.visitpoprad.sk.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #cestovný ruch #Vysoké Tatry #turizmus