Po 8-mesačnej prestávke opäť otvoria botanickú záhradu v Tatranskej Lomnici

V Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách otvoria v piatok 3. mája po takmer osemmesačnej prestávke botanickú záhradu.

02.05.2019 14:00
debata

Expozícia tatranskej prírody ponúka na ploche 3,20 hektára viac ako tristo druhov bylín a drevín, od rastlinstva podhorských lúk cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. Rozmiestnené sú v ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach.

Ako informovala Martina Petránová, koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP), tento rok vo vstupnom vestibule doplnili ďalšie panely s fotografiami rastlín, ktoré kvitnú v botanickej záhrade počas jednotlivých mesiacov.

Pribudlo tiež desať drevených lavičiek, na ktorých si návštevníci budú môcť oddýchnuť. Vlani Štátne lesy TANAP-u, ktoré botanickú záhradu prevádzkujú, zrekonštruovali drevené premostenie cez rašelinsko, zainvestovali aj do nového zavlažovacieho systému.

Podľa slov vedúcej Expozície tatranskej prírody Janky Černickej sú máj a jún mesiace, v ktorých rastliny v botanickej záhrade majú svoje optimum.

„Prvosienka najmenšia, ktorá je spoločne s chudôbkou vždyzelenou a lomikameňom protistojnolistým akýmsi prvým ohlasovateľom jari nielen u nás v expozícii, ale aj v Tatrách, nám už síce odkvitá, ale rozhodne je čo obdivovať. Momentálne kvitne prvosienka holá, horec Clusiov, žeruška alpínska či prvosienka pomúčená, svoje kvietky sa chystá ukázať aj mak tatranský, ktorý je jedným z tatranských endemitov,“ vymenovala Černická.

Rovnako ako po minulé roky, aj teraz si záujemcovia budú môcť vybrané druhy rastlín priamo v areáli botanickej záhrady aj kúpiť.

„Na predaj máme pripravených 79 druhov rastlín a päť druhov drevín,“ konkretizovala vedúca expozície.

Opäť medzi nimi nechýba ani plesnivec alpínsky, ktorý už niekoľko rokov kraľuje rebríčku najžiadanejších rastlín. Vlani sa ho predalo 343 kusov, záujem bol však aj o horec Clusiov, silenku bezbyľovú, dryádku osemlupienkovú či mak tatranský.

Botanická záhrada bude otvorená denne až do polovice septembra. Do konca letných prázdnin bude otvorená od 09:00 do 17:00, následne sa otváracie hodiny skrátia do 15:00.

debata chyba
Viac na túto tému: #botanická záhrada #Tatranská Lomnica