Lanovka na (ne)aktívnu sopku: Ohromný nápad alebo hrozný risk?

Hora Kilimandžáro je ohromujúci horský masív, ktorý so svojou ľadovou čiapkou akoby ani nepatril do horúcej Afriky. "Strecha" tohto kontinentu je atraktívnym pozadím pri fotografovaní slonov, žiráf či levov a tiež obľúbeným miestom turistov, keďže výstup na ňu zvládnu aj turisti bez horolezeckých zručností. Kilimandžáro je tiež najvyšším miestom na Zemi, kde je dostupný GSM signál.

11.05.2019 07:00
Kilimandžáro, Tanzánia, slon, Afrika Foto:
Kilimandžáro
debata (1)

Tanzánia, ktorej turizmus tvorí značnú časť príjmov, a ľudia sem cestujú okrem turistiky na Kilimandžáro aj za vychýrenými plážami, pozorovaním divokej africkej prírody a na safari, chce svoju atraktivitu ešte zvýšiť. Preto sa rozhodla postaviť na vrchol lanovku.

Každoročne vystúpi na Kilimandžáro, ktoré sa nachádza prevažne na území Tanzánie, asi 50 000 turistov, odhady po dostavaní lanovky počítajú s prírastkom o 50 percent. Jednoduchý prevoz bez potreby výstroja priláka aj takých cestovateľov, ktorí si na pešiu túru netrúfajú.

Aj keď ešte stále prebiehajú štúdie uskutočniteľnosti, dopadu na životné prostredie a analýzy najlepšej možnej cesty, už teraz prejavili záujem o realizáciu dve čínske stavebné spoločnosti a jedna firma zo západu.

Proti sa postavili sprievodcovia, ktorí teraz s turistami zdolávajú najvyšší vrch Afriky. Obávajú sa, že lanovka im zákazníkov značne uberie.

Návštevníci strávia výstupom na Kilimandžáro v priemere týždeň a na jedného turistu pripadá aj 15 domácich – 13 nosičov, jeden kuchár a jeden sprievodca. Dohromady ich takto pracuje asi 20 000 a mnoho z nich by kvôli novej lanovke o svoju prácu prišlo.

Vynára sa tiež otázka, či je Kilimandžáro, ktoré tvoria tri stratovulkány, skutočne neškodné. Sopka sa považuje za neaktívnu a neexistuje ani historický záznam, že by sa niekedy prebudila k životu.

Avšak z jedného z jej kráterov unikajú sopečné plyny a v roku 2003 magma vnútri sopky dokonca vystúpila na úroveň len 400 metrov pod okraj. Niektorí vedci sa preto obávajú, že Kilimandžáro sa raz môže zaktivizovať.

Sbs.com.au; Newscentral.ng; China.org.cn; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lanovka #Afrika #Tanzánia #Kilimandžáro