Postavte sa na najvyššie položený sklenený 'skywalk' v Európe! Je na Morave

Najvyššie položený sklenený "skywalk" bez oceľového zábradlia v Európe sa nachádza 30 metrov nad okolitým terénom a použité sklo váži 839 kg. Kúsok za slovensko-moravskou hranicou!

13.06.2019 07:00
Stezka Valaška, chodník korunami stromov, Morava Foto: ,
839 kilogramov skla. A ďalšie kilogramy turistov.
debata

„Stezka Valaška“ nie je len taký obyčajný chodník medzi či nad korunami stromov. Tento drevený chodník na vysokých pylónoch zakončený vežou a skleneným „skywalkom“ sa nachádza len kúsok od známeho turistického miesta nazývaného Pustevny (1010 metrov nad morom) autora Dušana Jurkoviča.

V zmiešanom lese Moravsko-sliezskych Beskýd. Nachádza sa tu známe lyžiarske stredisko a sedačková lanovka.

Kráčajte po lesnej cestičke kúsok do kopca tak, že po ľavej ruke budete mať novú budovu hornej stanice lanovky, ktorá minulý rok vyhrala Stavbu roka.

Po pravej ruke budete mať vyhorený, dnes už takmer zrekonštruovaný Libušín, jednu z Jurkovičových útulní, ktorú by o rok v auguste mali na šieste výročie od požiaru opätovne otvoriť.

Toto je záverečná fáza výstupu... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
chodník korunami stromov, Stezka Valaška, Morava Toto je záverečná fáza výstupu "Stezkou Valaška", tzv. veža.

Nástupná plošina chodníka sa nachádza 300 metrov od Pusteven vo výške 6–9 metrov nad zemou. Po zakúpení lístka (výhodné je urobiť to online, nemusíte stáť v rade pred pokladňou) za 200 Kč/dospelý, 150 Kč/dieťa od 5 rokov (pozor, neberú eurá, ale kartu áno) prejdete otočným turniketom vyrobeným v Turecku. A ste tam! Na „stezce Valaška“!

„Stezku Valaška“ otvorili pred Vianocami 2018 a momentálne má premiéru v rámci letnej sezóny. Chodník je dlhý 660 metrov v jednom smere, takže dohromady aj s návratom musíte prejsť nad korunami listnatých a ihličnatých stromov dĺžku 1320 metrov.

Veľmi chvályhodný je fakt, že chodník je bezbariérový, majú sem prístup aj vozíčkari, deti v kočíkoch a aj psi.

Jednou z atrakcií, na ktorú môžete a nemusíte vojsť, je 135 metrov dlhý „Himalájsky chodník“, ktorý visí na oceľových lanách a po podobných (menej bezpečných) prenášajú v Himalájach svoj náklad jaky.

Vstup na chodník zdobia trepotajúce sa farebné trojuholníkové vlajočky a môžete sa pomodliť tým, že zatočíte tunajšími modlitebnými mlynčekmi ako v Nepále.

Haló tam! Vidíte ma všetci dobre? Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Stezka Valaška, chodník korunami stromov, Morava Haló tam! Vidíte ma všetci dobre?

Zábradlie visutého mosta sa ručne viazalo dva mesiace. S kočíkom alebo v podpätkoch sa cez „Himalájsky chodník“ ide trochu nepohodlne, pretože dosky, po ktorých sa šliape, sú urobené tak, aby pripomínali ledabolo postavený most na lanách nad priepasťou niekde v Himalájach. Ale mladý párik s malým dieťatkom to „dal“.

„Pri stavbe samotnej stezky sa vyrúbal minimálny počet stromov. Bolo ich presne 27 a viac ako tretinu tvorili stromy, ktoré lesníci vyhodnotili ako vysychajúce, ktoré je aj tak potrebné vyťať,“ hovorí jeden zo spolumajiteľov turistickej atrakcie Zdeněk Kořistka.

„Tri roky sme riešili rôzne povolenia, štúdie, stavať sa začalo v lete roku 2017 a do zimy sa vybudovali základy, osadili pylóny. Horský hrebeň je pamiatkovo chráneným horizontom, odspodu "Stezku Valaška“ nesmie byť vidieť.

Na jar 2018 sme so stavbou museli čakať, pretože tu hniezdi veľmi vzácny vták, Jariabok hôrny. Keď dohniezdil, za štyri mesiace sa stavba dokončila a otvárali sme 6. novembra.

Potom však prišla taká tuhá zima, že celoročne otvorený chodník zavalilo 1,5 metra snehu a ľadu. Doslova sme ho museli rozbíjať krompáčmi a frézami.

Ale v januári tohto roka sme ho mohli otvoriť znova." Počet rôznych spojov a šróbov na chodníku je približne 21-tisíc. Smrekové drevo, po ktorom na chodníku človek šliape, pochádza zo Slovenska.

Takto vyzerá veža ,,Stezky Valaška", na ktorej...
+10Sklenený ,,Skywalk". Výška 30 metrov nad...

Priamo v rámci „stezky“ je atrakcia v podobe deviatich trampolín dvanásť metrov nad zemou. Na najvyššie položenom trampolínovom ihrisku v Čechách si spokojne môžu zaskákať aj dospelí.

Skáču vraj celé rodiny, pretože je to zadarmo! Plánuje sa otvoriť aj adrenalínová zipline.

Zatiaľ je v rámci veže oddychová zóna s tulivakmi a na vrchole točitej veže je asi najväčší ťahák celej „stezky“, a to päť metrov dlhý, na konci priehľadný mostík, „skywalk“, ktorý je sklenený nielen na odspodu, ale aj po bokoch.

Stáť by na ňom z bezpečnostných dôvodov mali len piati ľudia naraz, hoci údajne teda unesie aj desiatich. Možno…

Tu neskákať! Ak skákať budete a sklo praskne, spadnete nadol rovnako rýchlo ako mobilný telefón vo vašom vrecku.

Ale ľahnúť na sklo vo výške tridsiatich metrov nad povrchom zemským a 1099 metrov nad morom si môžete! Občas ho totiž treba preleštiť, aby sa zachovala potrebná viditeľnosť!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Morava #chodník korunami stromov #Skywalk