Veľká Javorina sa vďaka novým cyklotrasám stane atraktívnejšia pre cykloturistov

Zvýšenie návštevnosti turisticky významnej oblasti v okolí najvyššieho vrchu Bielych Karpát Veľkej Javoriny - a usmernenie návštevníkov tejto lokality je hlavným cieľom spoločného projektu Lesov ČR a Lesov SR, nazvaného Spoločne za krásami Veľkej Javoriny na bicykli.

31.08.2019 11:00
cyklista, voda, tekutiny, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Mariana Staníka je hlavným zámerom na slovenskej strane prestavba existujúcej dočasnej približovacej zemnej cesty na cyklotrasu Krivobučková v celkovej dĺžke 3,87 kilometra, čím vznikne spojenie a predĺženie cyklotrás v Českej republike až po územie Slovenska s okruhom pod Prírodnú rezerváciu Veľká Javorina.

Ako informoval krajský riaditeľ Lesov ČR v Zlíne Libor Strakoš, na českej strane bude hlavnou aktivitou prokejtu rekonštrukcia cyklotrasy na Veľkú Javorinu až po štátnu hranicu so Slovenskom v celkovej dĺžke 2,5 kilometra. Rekonštrukciu urobia už tento rok, v budúcom roku chcú Lesy SR opraviť nadväzujúcu časť cyklotrasy z vlastných prostriedkov.

Podľa Petra Kováčika z odboru projektov Európskej únie vytvorenie takejto infraštruktúry a propagačné aktivity projektu budú mať za cieľ nasmerovanie návštevníkov na významné prírodné lokality Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Bíle Karpaty a CHKO Biele Karpaty.

Budovaná infraštruktúra zaistí cykloturistom bezpečný a pokojný pobyt a, v neposlednom rade, nenaruší vzácne a významné biotopy, doplnil Kováčik.

Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov v Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Celkové náklady na projekt sú takmer 1,13 milióna eur, na českej strane 689.000 eur, na slovenskej 440.000 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasa #Javorina