Klimatická zmena si vybrala krutú daň: Severská krajina prišla o najvyšší vrchol

Na južný vrchol hory Kebnekaise, najvyšší bod Švédska, sa každoročne vyberú tisícky turistov. Zrejme však zažijú sklamanie. Vrchol prišiel o svoj status najvyššieho miesta krajiny.

05.10.2019 07:00
debata

Vedci z výskumnej stanice Tarfala Univerzity v Štokholme zistili, že najvyšší bod je momentálne najnižší od roku 1880, keď sa pravidelné merania začali uskutočňovať, uvádza Stuff.co.nz.

Za posledných 50 rokov sa výška južného vrcholu Kebnekaise znížila celkovo o 23 metrov, dnes má 2 090 metrov, teda menej ako niekdajší nižší severný vrchol, ktorý momentálne meria 2 096 metrov. Pritom ešte vlani bola výška oboch vrcholov podľa odborníkov rovnaká.

Výška južného vrcholu sa medzi letom a zimou mení aj o 3 metre, najvyšší je v máji, najnižší v septembri.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Corey (@morey_corey),

Dôvodom, prečo južný vrchol už nie je najvyšší, je zmena podnebia. Hrúbka ľadovca, ktorý pokrýva horu, sa vplyvom celkového oteplenia zmenšila.

Topenie ľadu majú na svedomí najmä celkovo teplejšie letá. Hmotu naberajú len vtedy, keď sú zimy bohaté na sneh a letá studené, v súčasnosti sa však deje skôr opak.

Prečo sa však neznížil aj severný vrchol? Za svoju stabilnú výšku môže vďačiť kamennému telu, ktoré nie je pokryté ľadom a nepodlieha topeniu pri zmene teplôt.

Japantimes.co.jp

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko