Poznáte tajomstvá Vysokých Tatier? Tu je niekoľko zaujímavostí

Krásne hory a v nich osady, ktoré sa spojili do mesta Vysoké Tatry - dnes rozlohou druhého najväčšieho mesta Slovenska. Majú 359,79 km2.

07.11.2019 07:00
tatry jazero voda Foto:
Štrbské pleso v Tatrách je vyhľadávaným miestom pre turistov.
debata

Mesto Vysoké Tatry

Celé sa rozprestiera na území najstaršieho národného parku TANAP, vo Vysokých a Belianskych Tatrách, v severozápadnej časti Spiša, píše Tanap. Zaujímavosťou je, že vďaka svojej rozlohe 380 km2 je to druhé najväčšie mesto u nás. Počtom obyvateľov je skôr menšie, žije tu 5000 ľudí, uvádza Wikipedia.org.

Vysoké Tatry sú zložené z troch častí (katastrálnych území), ktoré sa ďalej členia na 15 osád:

Starý Smokovec
* Horný Smokovec (950 m n. m.)
* Dolný Smokovec (890 m n. m.)
* Nový Smokovec (1 000 m n. m.)
* Starý Smokovec (z. 1793, 1 010 m n. m.)
* Tatranská Polianka (z. 1885, 1 005 m n. m.)
* Tatranské Zruby (995 m n. m.)
* Nová Polianka (1 060 m n. m.)
* Vyšné Hágy (z. 1881, 1 125 m n. m.)
Tatranská Lomnica
* Tatranská Kotlina (z. 1881, 760 m n. m.)
* Tatranská Lomnica (z. 1893, 850 m n. m.)
* Tatranská Lesná (z. 1927, 915 m n. m.)
* Tatranské Matliare (z. 1884, 885 m n. m.)
* Kežmarské Žľaby (920 m n. m.) (z. v pol. 19. stor., 885 m n. m.)
Štrbské Pleso
* Štrbské Pleso (časť je súčasťou Štrby)[6]
* Podbanské (časť je súčasťou Pribyliny)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#starysmokovec #smokovec #hightatras #tatras #vysoketatry #tatry #oldsmokovec #high #view #views

Príspevok, ktorý zdieľa Peto.rag (@petoo_rag),

Smokovce

V Tatrách nájdete až štyri Smokovce – Horný, Dolný, Starý a Nový. Nachádzajú sa v nich sanatóriá na liečbu respiračných chorôb a tuberkulózy.

V Starom Smokovci je železničný uzol Tatranskej elektrickej železnice, centrum Horskej služby TANAP aj sídlo Horských vodcov Tatry.

V roku 2008 sem zavítala na návštevu anglická kráľovná Alžbeta II., pre ktorú to bola podľa britských médií historicky prvá návšteva v akomkoľvek horskom stredisku na svete.

Dominantou osady je Grandhotel**** Starý Smokovec, ktorý má vyše 100 rokov a očarí svojím secesným štýlom.

V roku 1956 tu vyrástol prvý lyžiarsky vlek na Slavkovskú vyhliadku, ktorý mal dĺžku 750 metrov. Strmá trávnatá lúka pri vleku bola v roku 1970 dejiskom Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní.

V Hornom Smokovci svoje kreatívne útočisko nachádzajú básnici, prozaici aj dramatici. V Dome slovenských spisovateľov Timrava, ktorý patrí Literárnemu fondu, sa na rekreáciách a tvorivých pobytoch striedajú spisovatelia, ktorí túžia po čerstvom vzduchu a nových inšpiráciách.

V Hornom Smokovci patrí medzi zaujímavosti Vila Flóra, výstavná sieň Tatranskej galérie, v ktorej prezentujú svoje diela tatranskí maliari.

Tatranská Lomnica

Je to najvýchodnejšie a podľa mnohých aj najkrajšie centrum turizmu Vysokých Tatier, asi aj preto, že sa nachádza na úpätí Lomnického štítu.

V minulom storočí tu postavili prvé štátne kúpele.

Od roku 1937 odtiaľto visutá lanovka vozí turistov k Skalnatému plesu a už viac ako 70 rokov aj na vrchol Lomnického štítu – od plesa po štít prekonáva lanovka prevýšenie 856 metrov.

Na Skalnatom plese sídli Astronomický ústav SAV a na Lomnickom štíte sa nachádza naša najvyššie položená botanická záhrada aj či observatórium koróny slnka.

Štrbské Pleso

Je najvyššie položenou tatranskou osadou. Okrem zimných športov je stredisko známe svojím jazerom – člnkovanie na hladine tohto plesa má viac ako 130-ročnú tradíciu.

Ozubnicová železnica zo Štrby na Štrbské Pleso je jednou z dvoch zubačiek na Slovensku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Každý pobyt v Tatrách pro mě začíná procházkou kolem Štrbského plesa. Už je to taková fajn tradice. Poslední příjezd do Tater byl ve znamení deště a totální mlhy... Trochu zklamaně jsme zavítali do naší oblíbené kavárny, kde jsme se nad kávou smiřovali s tím, že výhledy prostě nebudou...,ale konec dobrý.... Počasí se po hodině umoudřilo a na přivítanou nám připravilo parádní podívanou... . . #lake #mountainlake #lakeside #reflections #reflectionstories #strbskepleso #strbske #štrbsképleso #tatryofficial #tatrymountains #tatrywysokie #tatry360 #tatryslovakia #vysoketatry #tatryphoto #lovetatry #naturebrilliance #beautifulnature #wanderlust #stayandwander #hiking_daily #hikingstories #turistikanaslovensku #ikoktejlcz #beautifulhightatras

Príspevok, ktorý zdieľa KATEŘINA (@_.k.a.t.e.r.i.n.a.h._),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry