Na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese budú spomínať na obete hôr

Aj tento rok si na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese vo Vysokých Tatrách pripomenú obete hôr. V sobotu 19. októbra si ich pamiatku uctia ich príbuzní, priatelia či známi.

17.10.2019 13:00
debata

Od poslednej pietnej spomienky pribudlo v limbovom háji pod Ostrvou ďalších osem tabuliek s menami tých, ktorí prišli o život v Tatrách či iných horstvách.

„Účastníci sa zídu o 10:00 pri Horskom hoteli Popradské pleso, zvon v kaplnke na Symbolickom cintoríne pod Ostrvou sa rozozvučí o 11:00. Prečítaním mien obetí Tatier na slovenskej i poľskej strane za ostatný rok vzdajú hold všetkým, ktorí v horách prišli o to najcennejšie, vlastný život. Pietny akt už tradične uzavrie svätá omša,“ predstavila program koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov Tatranského národného parku Martina Petránová.

Spomienku organizujú Štátne lesy TANAPu, ktoré sú zároveň aj správcom Symbolického cintorína. Momentálne sa pod Ostrvou nachádza 386 tabuliek, na ktorých je vygravírovaných dokopy 511 mien obetí hôr.

Za posledný rok pribudlo osem tabuliek s trinástimi menami, pričom šesť ľudských životov si vyžiadali Vysoké Tatry.

Medzi tými, ktorí zahynuli v iných horstvách, sú napríklad aj piati poľskí himalájisti Eugeniusz Chrobak, Mirosław Dąsal, Mirosław Gardzielewski, Andrzej Heinrich a Wacław Otręba. Osudným sa im ešte v máji 1989 stala lavína pod najvyššou horou sveta, Mt. Everestom.

Schvaľovanie nových tabuliek s menami obetí je v kompetencii Kuratória Symbolického cintorína, ich inštalovanie má na starosti Stredisko terénnych služieb Štátnych lesov TANAPu.

Štátne lesy TANAPu, ako správca cintorína, sa starajú aj o údržbu celého areálu vrátane povestných detvianskych krížov a kaplnky, v ktorej sa nachádza zvon s mottom: Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu!, informovala Petránová.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #cintorín #Vysoké Tatry