Rakúsko chce mať najväčšie lyžiarske stredisko sveta na ľadovci

Prevádzkovatelia lanoviek a ďalší podnikatelia v turistickom ruchu v rakúskom Pitztali a Ötztali chcú tieto dve lyžiarske strediská prepojiť, a vytvoriť tak najväčší športový areál na ľadovci na svete.

10.11.2019 07:00
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Arbeiten mit Aussicht #work #workhard #panorama #mountains #berge #winter #firstsnow #visittirol #pitztal #hochzeiger #hochzeigerpitztal

Príspevok, ktorý zdieľa Ludwig S. (@ludwig_schoder),

Na svojich internetových stránkach o tom informuje nemecký denník Die Welt. Proti plánovaným prácam vo vysokohorskom teréne ale protestujú ochrancovia prírody.

Medzi strediskami Pitztal a Ötztal, ktoré ležia medzi západorakúskymi mestami Ischgl a Innsbruck, majú vzniknúť tri lanovky, nová vyasfaltovaná nádrž na vodu, zázemie pre umelé zasnežovanie, nové zjazdovky a 600-metrový tunel pre lyžiarov. Aktivisti tvrdia, že kvôli tomu sa bude musieť odstreliť a odviezť 750.000 metrov kubických kameňov, zeminy a ľadu.

„Plány na zastavanie nedotknutej divočiny na ľadovci energeticky náročnou lyžiarskou infraštruktúrou sú príznačné pre chybnú klimatickú a ekologickú politiku Rakúska,“ povedal Robert Renzler z rakúskeho Alpského spolku.

Dodal, že alpskú krajinu treba chrániť, a nie rozširovať rozlohu lyžiarskych stredísk. Proti prepojeniu Pitztalu a Ötztalu vznikla petícia, ktorú zatiaľ podpísalo vyše 73.000 ľudí.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

@isadoreapparel --- #lovetirol #visittirol #austria #feelaustria #тироль #autumn #mountainview #cycling #ötztal

Príspevok, ktorý zdieľa Tirol (@visittirol),

Ľudovecký poslanec Franzl Horla, ktorý zastupuje prevádzkovateľa lanoviek, tvrdí, že ochrancovia prírody šíria paniku. A najmä pre Pitztal, ktorý z hľadiska turistického ruchu zaostáva, ide podľa Horla o kľúčový projekt a šancu do budúcnosti.

Stavba lyžiarskej infraštruktúry za 130 miliónov eur by mala trvať šesť rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #rakúske Alpy