Lyžiarskym strediskám ochladenie pomohlo, odštartovali lyžiarsku sezónu

Lyžiarska sezóna sa už postupne rozbieha aj vo viacerých lyžiarskych strediskách na Spiši a pod Tatrami. Kým pred vianočnými sviatkami im počasie neprialo, za posledné dni sa niektoré z nich pochválili aj nádielkou prírodného snehu.

31.12.2019 09:15
debata

V stredisku Snowpark Lučivná pri Poprade spustili prevádzku namiesto plánovaného 22. decembra v pondelok 30. decembra a majú tam približne 30 cm snehu.

„Nie sme v plnom režime, ale dvojtretinovom. So snehovou nádielkou sme si vôbec nepomohli, ale pomohlo nám ochladenie, keď sa počas dvoch nocí dalo zasnežovať. Inak je príroda proti nám,“ uviedol riaditeľ strediska Miroslav Šukola, podľa ktorého tam však na dnes chystajú aj večernú lyžovačku. Novinkou v stredisku je zimný kolotoč.

V sobotu 21. decembra spustili lyžovačku v stredisku SKI Litmanová v Staroľubovni­anskom okrese, opäť ju však prerušili a stredisko otvorili napokon opäť 25. decembra.

„Máme na zjazdovke súvislú vrstvu asi 50 centimetrov upraveného snehu, a to zmes technického a prírodného, zasnežujeme stále. Okolo zjazdovky je približne 25 cm prírodného snehu,“ informoval o podmienkach vedúci strediska Alexander Ružbašan.

Na Silvestra plánujú v stredisku otvoriť aj ďalšiu, tretiu zjazdovku, a v podvečer je pripravené silvestrovské lyžovanie.

Asi šesť kilometrov od Levoče môžu lyžiari využiť zatiaľ jeden vlek a dve zjazdovky v SKI centre v Levočskej doline. Podľa technického vedúceho Jozefa Jabrodského je spustený aj detský vlek.

„Od 1. januára by sme chceli spustiť lyžovačku, uvidíme podľa počasia, aktuálne máme od 20 do 40 cm snehu,“ uviedol. V novom roku by tak mali fungovať štyri vleky a otvorených by dokopy mohlo byť päť zjazdoviek.

„Prospelo nám ochladenie, len vietor nám neprospel. Ak by nebolo jeho, tak lyžujeme už všade, ale dva dni fúkalo a všetok sneh išiel preč,“ doplnil technický vedúci strediska.

Rušno je v týchto dňoch v jednom z najstarších lyžiarskych stredísk na Slovensku neďaleko poľských hraníc, ktorým je Ždiar Strednica (okres Poprad). Povedal to vedúci strediska Marián Bekeš, podľa ktorého funguje v stredisku šesť vlekov a jedna sedačková lanovka.

„V stredisku máme veľa lyžiarov, dni sú krásne. Snehu máme minimálne 50 cm. Nasnežilo nám aj veľa prírodného, a to 35 až 40 cm, prakticky sa lyžuje na prírodnom snehu,“ poznamenal Bekeš s tým, že 90 percent návštevníkov lyžiarskeho strediska ležiaceho medzi hrebeňmi Belianskych Tatier a Spišskej Magury tvoria domáci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #lyžovačka #spiš #lyžiarske strediská #lyžiarska sezóna