Tatranský zlatý týždeň: Ždiar nápor turistov zvládol, v Tatrách vládol dopravný kolaps

Návštevnosť počas tzv. zlatého týždňa cez vianočné a novoročné sviatky bola vo Vysokých Tatrách porovnateľná s vlaňajškom.

07.01.2020 11:10
debata

V našich strediskách v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese sme zaznamenali zhruba päť- až desaťpercentný nárast oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

To však poznačilo predovšetkým nepriaznivé počasie. Z dlhodobého hľadiska je návštevnosť na približne rovnakej úrovni, uviedol obchodno-marketingový manažér strediska Vysoké Tatry Lukáš Brodanský.

Na prelome rokov mali hotelové kapacity úplne vypredané, šlo najmä o trojdňové pobyty. Výnimkou však neboli ani hostia, ktorí prichádzali aj na celý týždeň, aby si okrem lyžovačky užili aj ostatné služby a atrakcie v regióne.

Napriek upraveným zjazdovkám a stabilnej návštevnosti stredísk, evidujeme zvyšujúcu sa intenzitu individuálnej dopravy, ktorá sa podpísala pod niekoľko kolapsov najmä v Starom Smokovci, ktorý je dopravným uzlom pre celé Tatry.

Počas zlatého týždňa došlo k opakovaným kolapsom dopravy najmä v ranných a popoludňajších časoch pri príchode a odchode návštevníkov, dodal Brodanský.

Zvyšujúca sa intenzita automobilovej dopravy, ktorá sa podpísala pod opakované dopravné kolapsy počas zlatého týždňa, si podľa neho vyžaduje nové systémové riešenia v oblasti dopravy, ktoré by mali byť prínosom pre celé územie. V opačnom prípade sa počet dopravných kolapsov bude zvyšovať.

Preto je nevyhnutné riešiť dopravu zo strany miestnej aj regionálnej samosprávy, vrátane príslušných štátnych orgánov. Hovoríme o odklonení dopravy, ako aj parkovacích plochách, ozrejmil Brodanský.

S istými návrhmi na riešenie problémov s dopravou prišiel aj najväčší prevádzkovateľ lyžiarskych stredísk vo Vysokých Tatrách. Ide napríklad o lanovku z Hrebienka na Skalnaté pleso, či projekt parkoviska hneď pri vstupe do Tatranskej Lomnice pod Cestou Slobody. Realizácia týchto zámerov je však pre kritiku verejnosti zatiaľ v nedohľadne.

V neďalekej Bachledovej doline by sa z pohľadu návštevnosti dalo za zlatý týždeň označiť obdobie od 30. decembra do 6. januára. Je to najmä z dôvodu, že po odmäku v týždni pred Vianocami, bolo potrebné veľa zjazdoviek nanovo zasnežovať a dosnežovať.

Stredisko tak bolo opätovne otvorené od 25. decembra, zo začiatku s troma zjazdovkami a postupne pribúdali ďalšie.

Momentálne máme otvorené takmer všetky zasnežované zjazdovky, bežeckú i sánkarskú trať, uviedla marketingová manažérka strediska Bachledka Ski & Sun Martina Múdra.

Najväčší nápor návštevníkov bolo podľa nej cítiť okolo Silvestra a pár dní po Novom roku. Priemerne v tomto období navštívi stredisko okolo 2500 ľudí denne, v silné dni aj viac ako 3000.

Peší turisti smerujúci na Chodník korunami stromov Bachledka pritom tvoria približne 30 až 40 percent návštevníkov.

Národnostne je to u nás už roky podobné, Slováci tvoria približne 60 percent klientov, takmer 40 percent sú Poliaci a v malom množstve ostatné národnosti.

Zmenou oproti minulým rokom je čoraz častejší výskyt turistov z iných krajín, ktorí sa u nás donedávna veľmi nevyskytovali ako Izrael, Veľká Británia, USA či Holandsko, doplnila Múdra.

Nápor v silné dni sa snažia zvládnuť najlepšie, ako sa dá, personálne sú posilnené všetky prevádzky a prioritne obsluha parkoviska.

Podľa Múdrej situáciu s dopravou pomohli vyriešiť najmä vlaňajšie opatrenia, napríklad zväčšenie odstavných plôch a výmena lanovky z Bachledovej doliny za kabínovú lanovku. Preprava turistov je tak plynulejšia.

Z investícií a zmien pomohla aj prestavba a rozšírenie križovatky z hlavnej cesty do Bachledovej doliny či vybudovanie chodníkov v Ždiari. Peší tak už nechodia po ceste I. triedy smerom do Ždiaru, ako to roky bolo. Tieto dve investície veľmi pomohli plynulému toku dopravy a bezpečnému pohybu chodcov, skonštatovala Mú­dra.

V stredisku neďaleko obce Ždiar v zime pribudla na vrchole nová reštaurácia, zväčšili a personálne posilnili lyžiarsku školu, pribudol detský areál so službou stráženia detí a je tam aj 2,5 kilometra dlhá sánkarská trať, ktorá priniesla alternatívu pre nelyžiarov.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Tatry