Prezident Macron prisľúbil ochranu Mont Blancu pred návalmi turistov

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil, že zintenzívni politiku ochrany životného prostredia vrátane vytvorenia novej ochrannej zóny okolo vrchu Mont Blanc. Jeho vyjadrenie prichádza na pozadí znepokojenia v súvislosti s cestovným ruchom a znečistením.

16.02.2020 11:00
Mont Blanc Foto: ,
Horolezci na Mont Blanc. (ilustračná snímka)
debata

Macron v prejave pod Mont Blancom, najvyšším vrchom krajiny, uviedol, že rok 2020 bude „rozhodujúcim“ pre životné prostredie, informovala stanica BBC. Kritici často poukazujú na stúpajúci počet turistov prúdiacich na Mont Blanc a znečistenie, ktoré spôsobujú.

Macron navštívil aj najväčší ľadovec Francúzska, ktorý sa dramaticky zmenšuje. „Topenie tohto ľadovca je nezvratným dôkazom globálneho otepľovania,“ povedal Macron v meste Chamonix po návšteve ľadovca Mer de Glace. Ľadovec s dĺžkou 7,5 kilometra leží na masíve Mont Blancu.

Prezident ďalej vyhlásil, že boj za biodiverzitu je „zápasom o naše vlastné prežitie“, a oficiálne spustil činnosť nového úradu pre biodiverzitu, ktorý bude monitorovať a ozdravovať životné prostredie vo Francúzsku.

Francúzsko koncom roka vytvorí aj chránenú oblasť v okolí Mont Blancu – najvyššieho vrchu západnej Európy -, kde budú platiť obmedzenia počtu turistov, a to najmä v letných mesiacoch.

Francúzsky prezident v stredu absolvoval v Chamonix večeru s ministerkou ekológie Elisabeth Borneovou, ministerkou životného prostredia Emmanuelle Wargonovou a množstvom klimatológov. Delegácia vo štvrtok ráno navštívila zmienený ľadovec.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mont Blanc #Emmanuel Macron