Aktivista žaluje rakúske lyžiarske strediská za šírenie koronavírusu

Rakúsky advokát a aktivista Peter Kolba podal žalobu na lyžiarske strediská v spolkovej krajine Tirolsko. Viní ich z toho, že napomohli šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2 po Európe, keď aj napriek informáciám o riziku nákazy ostali otvorené. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

28.03.2020 18:15
debata

Kolba sa za účelom zhromaždenia dôkazov pre prokuratúru už obrátil s výzvou na všetkých Európanov, ktorí v nedávnej dobe navštívili tirolské lyžiarske strediská.

Podľa svojich slov dostal už 400 reakcií, z ktorých až 356 pochádzalo zo susedného Nemecka. Mnohí turisti, ktorí na jeho výzvu reagovali, navštívili obľúbené stredisko Ischgl.

Advokát hovorí, že za pandémiu nemožno nikoho priamo viniť. „Avšak rozhodnutie nezatvoriť lyžiarske strediská, hoci úrady vedeli alebo mali vedieť o hrozbe rozsiahlej nákazy, je dôvodom na zváženie žaloby,“ dodal.

Prokuratúra v tejto súvislosti uviedla, že sa prípadom zaoberá, pričom dodala, že zatiaľ nemá informácie o konkrétnych baroch v lyžiarskych strediskách ani zamestnancoch, ktorí mohli prispieť k šíreniu koronavírusu.

Kolba na margo žaloby zdôraznil, že už čoskoro by mal mať k dispozícii dosť svedectiev na preukázanie toho, že rezorty neboli uzatvorené z komerčných dôvodov.

Tirolský krajinský premiér Günther Platter v tejto súvislosti vyhlásil, že úrady pristúpili k ukončeniu lyžiarskej sezóny a zavedeniu obmedzení pohybu najrýchlejšie, ako sa len dalo. Pripustil však, že niektoré opatrenia mohli byť lepšie.

V Tirolsku bolo v piatok potvrdených 1700 prípadov ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je koronavírus SARS-CoV-2. To je približne pätina z približne 7300 prípadov, ktoré boli celkovo zaznamenané v Rakúsku.

Ako pripomína DPA, pri veľkom množstve prípadov nákazy týmto infekčným ochorením bolo najmä v Nemecku a Škandinávii preukázané, že k nim došlo práve v Tirolsku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #žaloba #tirolsko #koronavírus