Namiesto ľudí objímajte stromy, radia lesníci. Niektorí sa boja nákazy cez kôru

Throstur Eysteinsson a jeho kolegovia z Islandskej lesnej služby nosia s hrdosťou titul objímač stromov. Týmto nápadom prispeli k zlepšeniu atmosféry v časoch koronakrízy, keď naprieč svetom ľudí trápi sociálna izolácia a nemožnosť objímať sa s ľuďmi.

03.05.2020 07:00
debata (2)

Island prijal miernejší prístup k riešeniu pandémie nového koronavírusu. Tí, čo prišli s ním do kontaktu, sú v karanténe, celá krajina však nie je zatvorená. Školy fungujú a zakázané sú zhromaždenia nad 20 ľudí, píše Insider.

Lesy sú však stále prístupné a lesníci pozývajú ľudí na prírody. Objímanie stromov propaguje lesná služba prostredníctvom sociálnych sietí a ľuďom vychádzajú v ústrety čistením chodníkov a ciest od snehu.

Pobyt v prírode pôsobí blahodarne na zdravie aj psychiku, najmä v časoch, keď platia protivírusové opatrenia. Potvrdili to aj viaceré štúdie.

Výskumníci z Univerzity vo Wollongongu zistili, že pravidelný pobyt medzi stromami je spojený s nižším rizikom úzkostí a celkovým lepším zdravím.

Štúdia z Európskeho centra pre životné prostredie a zdravie ľudí na univerzite v Exeteri sa dopracovala k podobným výsledkom. Zistilo sa, že ľudia, ktorí strávili najmenej dve hodiny denne v prírode, mali vyššiu pravdepodobnosť dobrého zdravia a psychickej pohody.

Eysteinsson uviedol, že väčšina reakcií ľudí na lesnú výzvu bola pozitívna, no niekoľkí vyjadrili aj obavu z možnosti prenosu koronavírusu cez kôru stromov. Eysteinsson navrhol, aby si hlboko v lese každý našiel svoj vlastný strom.

Forbes.com; Dailyhive.com; Icelandreview­.com; Icelandreview­.com; Treehugger.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Island #strom #objatie stromu #koronavírus #Covid-19