Adrenalín v Skalke: Prešli sme po najdlhšom lanovom moste!

Vo chvíli, keď sme stáli na nástupovej strane lanového mosta oblečené v tzv. ferratových súpravách s helmami na hlavách, mojej kamarátke blikla v hlave "stopka": "Ja nejdem!" kričí. "Bojím sa!"

16.07.2020 07:00
Skalka, ferrata, adrenalín, visutý most, lanový... Foto: ,
Človek je ukotvený o priebežné kovové lano, ktoré sa ťahá po ľavej strane visutého chodníka.
debata (4)

„Ideš a budeš mi hľadieť na chrbát! Oboma rukami sa budeš držať lán po bokoch a nový krok urobíš vždy až vo chvíli, keď budeš mať istotu, že na nasledujúcom kovovom stupienku stojíš pevne a nepošmykne sa ti chodidlo! Nerozmýšľaj dlho a poď! Ak máš priveľký strach z výšky, tak sa nadol proste nepozeraj!“ spustím na ňu rýchlo, aby mala čo najmenej času premýšľať.

Keď vám to začne „šrotovať“ v hlave, strach len zbytočne narastá a človek je vo väčšom a väčšom strese. Pritom istenie je prakticky stopercentné, človek je ukotvený o priebežné kovové lano, ktoré sa ťahá po ľavej strane visutého chodníka.

Pred vstupom na chodník, ešte stojac na nástupnom mieste na skale, sa naň treba ukotviť oboma veľkými skobami, ktoré sú súčasťou ferratovej súpravy.

Ak by človek náhodou spadol, ferratový sedák nasadený na nohách má tzv. spomaľovač pádov, ktorý by mal zabrániť prudkému trhnutiu. Škoda, že jeho súčasťou nie je aj plienka!

Medzi jednotlivými kovovými lištami je 50 cm... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Skalka, ferrata, adarenalín, visutý most, lanový most, hĺbka Medzi jednotlivými kovovými lištami je 50 cm široká medzera. Našľapovať treba sústredene.

Ferrata? To dáme, dievčatá!

Dĺžka visutého mosta je do 80 metrov. Výška nad terénom je cca 40 metrov. V strednej Európe vraj ide o najdlhší most svojho druhu.

Keďže je to lanová konštrukcia vytvorená zo štyroch oceľových lán, pri prechode sa s vami hýbe. To je pre viacerých najväčší problém, najmä, ak ste na moste dvaja, či maximálny povolený počet ľudí – traja.

Pre nehorolezcov a nelezcov, inými slovami, obyčajných pešiakov, je to skúška odvahy, a keď človek prekoná sám seba, nastáva euforický pocit. V tomto prípade sa odporúča dosahovať euforické pocity za triezva!

Nášľap na nový kovový stupienok, ruky po bočných lanách posunúť vpred. Skoby na istiacom lane vľavo zaštrngocú a automaticky sa posunú o centimetre vpred spoločne s vami. Prvý opatrný pohľad s výhľadom na krajinu vpravo, naľavo je totiž kopec a les, z ktorého sme prišli.

Pre ľudí so strachom z výšok je možno najhorší pohľad priamo pod nohy. Jednotlivé kovové lišty, na ktoré šliapete, sú od seba vzdialené pol metra.

Na ferratu je povolený vstup aj deťom od desiatich rokov v sprievode zodpovednej dospelej osoby. Keď to dokážu deti… Takže, dámy v zrelom veku – chodidlo na nový kovový stupienok, nádych a vpred. Oproti sa smejú lezci, ktorí to už majú za sebou.

Tento mladý muž je motorkár. Ferratová výstroj... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Skalka, ferrata, adrenalín, visutý most, lanový most Tento mladý muž je motorkár. Ferratová výstroj pozostáva zo sedáka, spomaľovača pádov a helmy, on má na sebe ochranné prvky navyše.

V Číne puká pod nohami sklo, u nás sa hojdá lanový most

„Videla som také video, ako v Číne na moste v horách v obrovskej výške začalo ľuďom praskať pod nohami sklo,“ začne kamarátka opatrne kráčajúca za mnou práve uprostred visutého mosta. Výborná myšlienka najmä teraz, hoci my na skle nestojíme!

Keďže som o šialenej čínskej atrakcii čítala tiež, viem, že pukanie skla je urobené dokonca so zvukovými efektmi – vo východnej časti pohoria Tchaj-chang. Ľudí privádza do šialenstva.

Ak je niečo, v čom sú Číňania neprekonateľní, tak je to stavba sklenených mostov či vyhliadok, ideálne v niekoľkotisíc­metrovej výške.

Tento visutý chodník z oceľových lán je oproti tomu iba slabý odvar, aj keď pre jedincov s vyšším rizikom infarktu, neprekonateľným strachom z výšok, so sklonom k hystérii, psychózam a s tendenciami k samovražde sa rozhodne neodporúča!

Visutý most navyše nie je jedinou ferratou (niečo ako zabezpečená cesta) v okolí. Je len jednou z atrakcií v obľúbenej turistickej lokalite Skalka medzi Banskou Bystricou a Kremnicou. Otvorili ho minulý rok.

Okrem neho je tu vybudovaná napríklad aj vertikálna lanová sieť, ktorá padá do hĺbky 37 metrov. Alebo vyhliadka Titanic, ktorá získala svoj názov vďaka tvaru lodnej provy, a viacero ďalších adrenalínových zaujímavostí. Dovolenka na Slovensku, to je vážne dobrý nápad!

Visutý lanový most v Skalke pri Kremnici... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
ferrata, Skalka, adrenalín, visutý most, lanový most Visutý lanový most v Skalke pri Kremnici otvorili v júni 2019.

Radšej triezvi!

Zakázané je vstupovať na most, ale aj na iné ferraty, počas búrky, silného vetra či pri námraze. V čase, keď sa na mieste nachádza veľa turistov, je most jednosmerný. Prednosť majú vždy tí, čo prichádzajú z jeho nástupovej časti.

Vstup je na vlastnú zodpovednosť a za triezveho stavu. Odporúča sa aj poistenie pre prípad zásahu horskej služby a vedzte, že ak by sa hocičo stalo, poistku vám neuhradia, ak vám v nemocnici v krvi nájdu alkohol.

Ak si chcete robiť „selfíčko“ telefónom, je dobré uvedomiť si, že držať mobil jednou rukou uprostred rozhojdaného mosta nie je nijaká zábava a myslite na to, že váš smartfón záchrannú ferratovú súpravu nemá a finančné krytie asi tiež nie. Je vhodné vymyslieť mu nejaké ukotvenie šnúrkou o zápästie.

Visutý lanový most otvorili v júni 2019. Aj tento rok areál s ferratami po zimnej sezóne otvorili až 1. júna 2020, bolo to nielen kvôli koronavírusu, ale kvôli hniezdeniu chráneného dravca sokola sťahovavého.

Napokon sme po moste v relatívnej pohode a bez pošmyknutia prešli. Na ostatné ferraty sme nemali dostatok času, ale najmä odvahy. No nabudúce to už bude iste lepšie!

Povinná výbava na ferratu

Súpravy (prilba a sedák s tlmičom pádov) si môžete zapožičať v Skalka Relax Centre, rezervácie na tel. číslach:

045/67 42 841, 0917 815 259

Ferratové súpravy je možné zapožičať každý deň od 9.00 h

Cena za požičanie je 10 €/4 hodiny alebo 20 € /deň.

Pri požičaní je potrebné zložiť zálohu vo výške 50 €, ktorú vám vrátia po odovzdaní nepoškodenej súpravy.

Nezabudnite sa poistiť pre prípad zásahu horskej služby (HZS)

Uložte si do mobilu tiesňovú linku HZS – 18 300.

Deti od desať rokov môžu absolvovať ferratové cesty v sprievode dospelej osoby.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lano #Skalka #adrenalín #ferrata #ferratový chodník #visutý most