V národných parkoch udelili vyše 460 pokút za viac ako 6600 eur

V tomto roku bolo zatiaľ v národných parkoch a chránených oblastiach udelených viac ako 460 blokových pokút v sume vyše 6600 eur.

24.08.2020 14:30
debata

Počet priestupkov, ktoré sa riešili v blokovom konaní, oproti minulému roku vzrástol, uviedla manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Anna Weissová.

„Najčastejšie pokutovanými priestupkami je vjazd motorovými vozidlami do chráneného územia, zber lesných plodov a rastlín, bivakovanie či stanovanie mimo povolených miest, zakladanie ohňa v chránených pásmach, pohyb mimo vyznačených turistických trás, prípadne nedodržiavania sezónnych uzáver,“ povedala Weissová.

V rámci ŠOP SR udeľujú pokuty členovia stráže prírody, profesionálni aj dobrovoľníci, ktorí môžu udeliť na mieste pokutu v tzv. blokovom konaní, do výšky 300 eur. „Vážnejšie porušenia zákona rieši Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo Polícia SR,“ podotkla Weissová.

Dodala, že v minulom roku bolo do konca augusta nahlásených do evidencie 267 pokút v blokovom konaní. Pokuty, ktoré boli udelené v národných parkoch, sú podľa zákona o ochrane prírody príjmom Environmentál­neho fondu.

debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #národné parky