Beskydskí Gorali budú mať svoj tradičný festival v septembri na Orave

Gorali z Oravy a hostia z Liptova a Podpoľania sa stretnú v programe 28. folklórnych slávností pod Pilskom a Babou horou. Sviatok tradičnej ľudovej kultúry sa uskutoční 13. septembra v priestoroch kultúrneho domu v Sihelnom, informoval Miroslav Žabenský z Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne.

02.09.2020 13:00
debata

„Festival bude zameraný najmä na prezentáciu ľudovej hudobnej a tanečnej kultúry, i spomienkou na už nežijúcich nositeľov štýlu. Jeho súčasťou bude svätá omša za nositeľov tradícií, ktorá sa začne v miestnom rímskokatolíckom kostole o 10.30 h,“ priblížil Žabenský.

Folklórny program otvoria o 14.00 h v kultúrnom dome Čriepky rokov minulých. Program folklórnych skupín, detských folklórnych súborov, ľudových hudieb a sólistov zo Sihelného, Oravskej Polhory a Rabčíc bude spomienkou na muzikantské a spevácke osobnosti kraja pod Babou horou a Pilskom.

O 15.30 h sa javisko kultúrneho domu zaplní tanečníkmi z folklórnych súborov Liptov z Ružomberka a Hriňovčan z Hriňovej, ktorí prinesú tance a melódie aj z iných folklórnych regiónov Slovenska.

Festival pripravili Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne a obec Sihelné. „Veríme, že aj napriek posunu z pôvodného júlového termínu a zmene miesta z amfiteátra do kultúrneho domu osloví program množstvo záujemcov,“ dodal Žabenský.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Orava #Gorali