Národný park je na pokraji svojich kapacít, množstvá turistov ho ničia

Nemecký národný park Saské Švajčiarsko, ktorý hraničí s Národným parkom České Švajčiarsko, je na pokraji svojich kapacít a hľadá možnosti, ako obmedziť dopady vysokého počtu turistov na prírodu. V rozhovore s agentúrou DPA to povedal hovorca rezervácie Hanspeter Mayr.

15.09.2020 09:00
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jaro Teslar (@jtadventures.sk),

Jedným z veľkých problémov parku, ktorý nedávno oslávil 30. výročie svojho vzniku, sú podľa neho turisti, ktorí v prírode prenocujú.

Národný park Saské Švajčiarsko, ktorý sa rozkladá na viac ako 90 kilometroch štvorcových priamo pri českej hranici, sa podľa DPA stáva obeťou vlastného úspechu.

Na konci 90. rokov ho ročne navštívili dva milióny turistov, za minulý rok to bolo už zhruba 3,5 milióna. Množstvo z nich tvoria aj návštevníci z Česka. „Predstavuje to veľké výzvy pre usmerňovanie turistického prúdu a manažment parku,“ uviedol Mayr.

Veľkým problémom je podľa neho napríklad prenocovanie v parku. Za celý rok 2017 v saskom Švajčiarsku noc strávilo 21.000 ľudí. Nočná prítomnosť ľudí v parku, predovšetkým v čase párenia od polovice marca do júna, pritom negatívne ovplyvňuje populácie miestnych živočíchov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Vylet #bastei #rocks #saskesvajciarsko #trip #nature #travel #beautifulview

Príspevok, ktorý zdieľa Den_chi (@den_chi11),

V najbližších rokoch chce park dosiahnuť aj to, aby viac ľudí prichádzalo na návštevu parku s ikonickým pieskovcovými skalami autobusom a vlakom. Pre individuálnu dopravu by mali vzniknúť ďalšie záchytné parkoviská.

Okrem známych problémov s nedovoleným zakladaním ohňov či odhadzovaním odpadkov podľa Mayra správa parku v posledných rokoch stále častejšie rieši aj problém bezpilotných lietadiel, ktoré nemajú nad prírodnou rezerváciou čo hľadať.

Národný park Saské Švajčiarsko vznikol 12. septembra 1990 na základe rozhodnutia poslednej vlády Nemeckej demokratickej republiky (NDR). Susedí s o niečo menším národným parkom na českej strane. Spoločne chráni České a Saské Švajčiarsko územia s pieskovcovými skalami s rozlohou 16.550 hektárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #národný park