Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu. Tatranský cintorín tento raz nespomínal

Tatranské turistické chodníky sú od 1. 11. do 14. 6. uzavreté z dôvodu ochrany tatranskej prírody. Medzi uzavreté lokality patrí aj symbolický cintorín pod Ostrvou neďaleko Popradského plesa.

05.11.2020 07:00
debata
Video
Štefan Zavacký, vedúci strediska terénnych služieb ŠL TANAP-u, hovorí o symbolickom cintoríne v Tatrách. Zdroj: TASR

Z dôvodu opatrení na obmedzenie šírenia pandémie koronavírusu sa na symbolickom cintoríne toho roku nekonala tradičná pietna spomienka, ktorú inokedy organizujú ŠL TANAP-u v spolupráci s Dobrovoľným zborom Tatranskej horskej služby vždy pred dušičkami.

Do uzávery chodníkov sem mohli návštevníci chodiť individuálne. Zimná uzávera tatranských chodníkov neplatí pre chodníky k horským chatám s celoročnou prevádzkou.

Symbolický cintorín sa nachádza vo výške 1525 metrov nad morom v blízkosti Popradského plesa pod západnými stranami Ostrvy. Je pamiatkou na tých, čo nechali svoje životy vo Vysokých Tatrách a výnimočne i Tatrancov, ktorí zahynuli vo svetových horách.

Je tu už vyše 160 pamätných tabúľ a 50 ručne vyrezávaných drevených krížov.

Pôvodne boli pamätné tabule obetí Vysokých Tatier roztrúsené na konkrétnych miestach horských tragédií.

S myšlienkou zaloziť symbolický cintorín pre všetky obete na jednom mieste prišiel akademický maliar Otakar Štáfl. Spolu s manželkou a niekoľkými priateľmi sa pustil v roku 1936 do výstavby a otvorili ho o štyri roky neskôr. Pridali aj motto: „Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu".

Dnes sa o symbolický cintorín starajú Štátne lesy TANAP-u. Na jeho ďalšie rozširovanie platia z estetických a priestorových príčin teraz už prísne pravidlá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #symbolický cintorín