Horám v zime hrozí nával turistov, najmä boom skialpinistov. A budú problémy

Hoci sa pandémiu choroby Covid-19 stále nedarí dostať pod kontrolu, turisti aj prevádzkovatelia alpských lyžiarskych stredísk veria v zimnú sezónu. Či vôbec bude možná, závisí od výsledku karantén, na ktoré Nemecko či Rakúsko pristúpili.

22.11.2020 07:00
Tatry, zima, sneh, lyžiar, lyžovačka, skialpinista Foto:
Ilustračné foto.
debata

Množstvo ľudí navyše plánuje, že namiesto tlačenia sa v radoch na vleky a jazdenia po preplnených zjazdovkách vyrazia na skialpinistické túry do voľného terénu, čo ale podľa magazínu Alpin spôsobí v horách nemalé problémy. Obzvlášť v nemeckých Alpách, ktoré nikdy nepatrili k tým lyžiarsky najvýznamnejším.

Myšlienka výstupu na vrcholky zasnežených Álp s pomocou tuleních pásov na lyžiach a následného zjazdu po prašane do údolia po opustených svahoch sa môže zdať ako ten pravý recept na dodržanie hygienických opatrení proti koronavírusu.

Skutočnosť je ale opačná, pretože už pred pandémiou boli nemecké Alpy plné skialpinistov. Počas nadchádzajúcej zimy môže vyraziť do hôr ešte viac turistov, ktorí nebudú môcť ísť do zahraničia.

„Spôsobí to obrovské problémy. S infraštruktúrou, na horských chatách, pri túrach aj v údoliach,“ hovorí Andreas Erkens z magazínu Alpin. Predpokladá, že výlety na lyžiach zažijú počas tohtoročnej sezóny boom.

Ako by to nielen v nemeckých v horách mohlo vyzerať, ukazuje video z talianskej Marmolady, najvyššieho vrcholu Dolomitov. Tu v polovici októbra vďaka hustému sneženiu panovali dobré podmienky na prvé lyžiarske výstupy, čo využili davy ľudí na zdolanie hory.

Od výstupu opustenou prírodou však mal zážitok z Talianska ďaleko, ľudia stúpali vo fronte a následne dole lyžovali v masách.

Fotografie a videá, ktoré nával lyžiarov zdokumentovali, pripomínajú výjavy z najvyššej hory sveta Mount Everest, kde horolezci museli v dlhom rade čakať na zdolanie vrcholu.

To, že by sa podobné scény mohli opakovať aj v Nemecku, ktorého časť Álp nie je príliš rozsiahla, sa obávajú miestne horské spolky. Podľa nich by mohlo udržať situáciu v medziach únosnosti predĺženie zákazu turistického ubytovania v hoteloch a penziónoch a tiež výzvy politikov, aby sa ľudia vyvarovali cestovania vrátane jednodňových výletov.

Takéto opatrenie v Nemecku platí, pretože v krajine je do konca novembra vyhlásená mesačná karanténa.

Nemci sa doma nepomestia

Zimným problémom Nemecka s 83 miliónmi obyvateľov je okrem nedostatku lyžiarskych príležitostí aj veľký záujem o takéto športovanie. Nemci preto chodia lyžovať do Rakúska, Švajčiarska, Talianska či Francúzska.

Či to bude tento rok vôbec možné, je veľkou otázkou, pretože zahraničné lyžiarske strediská teraz z veľkej časti patria medzi epidemicky rizikové oblasti.

Prevádzkovatelia nemeckých areálov preto už vopred avizujú, že pripravujú hygienické pravidlá vrátane nosenia rúšok na lanovkách, výhradne elektronického predaja skipasov, všadeprítomných dávkovačov dezinfekcie či usmerňovania turistov.

Za problém počas pandémie sa považujú jednodňoví turisti, ktorí síce v normálnych časoch patria k hlavným ťahúňom chodu nemeckých lyžiarskych areálov, ale ktorých príchody je možné len zložito regulovať.

Jedným z nástrojov sú zákazy parkovania a vyhlasovanie chránených zón, do ktorých je vstup zakázaný. Horné Bavorsko sa čiastočne spolieha na svoj turistický plánovač výletov, kde sa turisti aj cez mobil môžu včas dozvedieť, či v danej oblasti nie je nával.

Ako úplne najlepšie riešenie vidia turistické strediská to, že by napadlo dostatok snehu aj v nižších polohách, pretože by ľudia mali viac cieľov, kam v Nemecku vyraziť.

Zvýšený záujem sa totiž neočakáva len u skialpinistov, ale aj u turistov, ktorí zatúžia po výletoch na snežniciach, bežkách či si budú chcieť dopriať obyčajnú pešiu túru na snehu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #turisti #Alpy #koronavírus #Covid-19