Od vetrovej kalamity prešlo 16 rokov, smršť zmenila tvár tatranských lesov

Práve vo štvrtok uplynulo 16 rokov od ničivej veternej kalamity, ktorá zmenila tvár tatranských lesov. Veterná smršť Alžbeta kopírovala trasu Tatranskej magistrály a stromy padli na celkovej rozlohe 12 600 hektárov, čo predstavuje takmer tri a pol milióna kubických metrov dreva. Informovala o tom Daniela Birková, hovorkyňa mesta Vysoké Tatry. V rámci obnovy lesa v nasledujúcich rokoch vysadili lesní robotníci viac ako osem miliónov sadeníc ihličnatých a listnatých stromov.

19.11.2020 14:30
debata

„Napriek tomu, že prešlo 16 rokov od ničivej veternej smršte, u nás, miestnych, je to stále rovnako čerstvé. Zo spôsobených škôd sa bude musieť tatranská príroda ešte dlho spamätávať,“ povedal primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš.

Ničivý vietor zasiahol Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Hornú Oravu, Horehronie a čiastočne napáchal škody i v Slovenskom raji a na Kysuciach. Prechod frontu bol sprevádzaný silným vetrom a na naše územie dorazil 19. novembra 2004 v plnej sile.

Poobede a vo večerných hodinách dorazil veľmi silný padavý vietor (bóra) a spôsobil veternú kalamitu s najväčšími prírodnými stratami.

O život prišli dvaja ľudia, vodič vo Vysokých Tatrách, na ktorého spadol strom a český turista v Nízkych Tatrách.

Ničivý vietor prechádzal cez rozmedzia Liptovskej a Popradskej kotliny v oblasti Štrbského prahu a zo severnej strany prešiel na južnú stranu, cez Červené vrchy dolu Tichou dolinou smerom na Podbanské.

Pokračoval cez vyššie hrebene Vysokých Tatier medzi Vyšnými Hágami a Tatranskou Kotlinou a viditeľnú spúšť zanechal najmä v podhorí.

Zatarasené boli všetky cesty, poškodené boli aj elektrické vedenia, cestná a elektrická železničná doprava bola prerušená. Výška závalov na tatranských cestách miestami dosahovala až šesť metrov.

Priemerná rýchlosť vetra dosahovala od 55 kilometrov za hodinu v Poprade, 90 kilometrov za hodinu na Skalnatom plese, cez 170 kilometrov za hodinu na Lomnickom štíte (2 635 metrov nad morom), až na hornú hranicu lesa, kde vietor dosiahol rýchlosť takmer 200 kilometrov za hodinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #veterná smršť