Najvyšší vonkajší výťah sveta má 300 metrov, kvôli bezpečnosti ho najprv zavreli

Najvyšší výťah sveta, umiestnený pod holým nebom, sa nachádza v krajine - zdá sa - neobmezdených možností, v Číne. Nadšených návštevníkov národného parku Zhangjiajie v provincii Hunan vyvezie do výšky 300 metrov, na pieskovcovú horu, ktorá sa stala inšpiráciou a predlohou fiktívnej krajiny v kinohite Avatar režiséra Jamesa Camerona.

29.01.2021 07:00
debata (2)

Samotný zážitok z cesty výťahom i výhľad zhora je dych berúcou skúsenosťou. Výťah tvorí trojica dvojposchodových kabínok pripevnených k 326 metrov vysokému kamennému stĺpu, ktoré sú pre túto unikátnu prírodnú oblasť typické. Na vrchol to trvá len 88 sekúnd. V každom výťahu sa naraz môže odviezť 50 osôb.

Výstavba výťahu za 120 miliónov juanov (15,3 milióna eur) sa začala v roku 1999 a trvala tri roky. Atrakciu krátko po otvorení údajne dočasne zatvorili kvôli obavám o jej stabilitu a bezpečnosť cestujúcich.

Výťah znova spustili v roku 2003 a teraz patrí medzi kultové zážitky nie len milovníkov filmu, ale aj obdivovateľov prírody a samozrejme vyznavačov adrenalínových „športov“.

V súčasnosti sa vyvezie nahor výťahom každý deň okolo 8 000 turistov, čo je takmer dvakrát menej v porovnaní s obdobím pred pandémiou koronavírusu.

Čínskemu výťahu patrí hneď niekoľko prvenstiev. Je vraj najvyšším a najťažším vonkajším výťahom na svete. Okrem toho vytvoril tri Guinnessove svetové rekordy: najvyšší panoramatický vonkajší výťah na svete, najvyšší vyhliadkový dvojpodlažný výťah na svete a najrýchlejší osobný výťah na svete s najväčšou nosnosťou.

Pre park Zhangjiajie to nie je jediná netradičná atrakcia. Nachádza sa tu aj most so skleneným dnom, ktorý nejednému návštevníkovi spôsobuje závraty. Dych vyrážajúci most, ktorý meria takmer pol kilometra a rozprestiera sa nad kaňonom hlbokým 300 metrov, bol pri otvorení v roku 2016 najdlhším priehľadným chodníkom na svete.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #výťah