Horskí záchranári vlani zasahovali 2883-krát. Najvyťaženejší sú v zime

Horská záchranná služba (HZS) je najvyťaženejšia v zime. Dôvodom je väčšie množstvo zásahov hlavne v súvislosti s úrazmi na lyžiarskych svahoch a navyše záchranné akcie sú oveľa náročnejšie pre poveternostné podmienky, uviedol riaditeľ HZS Jozef Janiga s tým, že v roku 2019 mali celkovo 2883 zásahov a z toho zhruba 800 zásahov bolo v letnom období. Približne pri 30 percentách všetkých zásahov sa používa aj letecká technika.

18.12.2020 12:55
vrtuľník, helikoptéra, Horská, letecká... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako ďalej priblížil, za posledné roky evidujú trend, že ľudia začali chodiť do hôr v neskorších hodinách, ako to bolo v minulosti.

Z ľudí sa tiež vytratila pokora, čoho príkladom sú odpadky, ktoré vidíme na chodníkoch, podotkol Janiga. Pozitívom je podľa jeho slov to, že ľudia majú v súčasnosti kvalitnejší výstroj do hôr.

Riaditeľ HZS hovorí o viacerých chybách, ktoré robia ľudia v zime. Mnohým lyžiarom chýba lyžiarska prilba. Stretávame sa aj s tým, že osoby, ktoré sú povinné mať takéto prilby – deti do 15 rokov, ju nemajú.

Ďalším problémom je zle nastavené lyžiarske viazanie. Tie vypínacie sily nie sú stavané na váhu lyžiara. Je to hlavne pri lyžiach, ktoré sú z požičovní, skonštatoval Janiga.

Najväčším problémom je podľa neho nezvládnutie rýchlosti hlavne na strmých svahoch pre rýchle carvingové lyže.

Často dochádza k zrážke lyžiarov alebo lyžiara do rôznych predmetov mimo zjazdových tratí, ako sú stromy, snežné delá alebo iné prekážky. Tieto zrážky sú väčšinou fatálne, dodal.

V horskom teréne je zase problémom lavínové nebezpečenstvo. Skialpinisti a peší turisti by mali vedieť posúdiť lavínovú situáciu, mať so sebou správny výstroj, a to je lavínový vyhľadávací prístroj lavínová sonda, lavínová lopatka a na privolanie pomoci mobilný telefón s nabitou batériou.

Odporúčame si nainštalovať aplikáciu HZS, kde v prípade privolania pomoci dostávame cez ňu GPS súradnice, čiže tá záchranná akcia je oveľa rýchlejšia, ozrejmil riaditeľ.

Horská záchranná služba predstavila v lete novú aplikáciu. Momentálne ju má stiahnutú viac ako 33.000 ľudí. Viaceré prípady boli nahlásené cez túto aplikáciu.

V prípade, ak nie je dobrý signál, tak dokážeme s postihnutým aj četovať pomocou SMS správy.

Pre návštevníkov je tam aj kopec iných funkcionalít, či už je to momentálny stupeň lavínového nebezpečenstva alebo iné výstrahy, ktoré sa v danom pohorí vyskytujú, doplnil Janiga.

Riaditeľ odporúča turistom v zime, aby chodili na túry skoro ráno, nech sú najneskôr už o 16.00 h dole. Podľa jeho slov sú potrebné aj turistické paličky pre rovnováhu alebo pre prípad nechceného pošmyknutia a tiež stúpacie železá.

Pokiaľ budú na chodníku, stačia retiazkové a ak idú do exponovanejších terénov, tak horolezecké mačky.

Čo sa týka oblečenia, treba mať rezervné vrstvy spodného oblečenia, perovú bundu, čelovku, teplý čaj a prísun nejakej energie. Je to hlavne preto, že telo spotrebuje v zimnom období pri výkone oveľa viac energie ako v lete, dodal Janiga.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #horská záchranná služba