Lyžiarske stredisko pod Belianskymi Tatrami patrí k najstarším, funguje od roku 1952

Lyžiarske stredisko Ždiar - Strednica pod Belianskymi Tatrami patrí k najstarším na Slovensku, lyžuje sa tam od roku 1952. Pôvodne stáli na kopcoch lanovky, ktoré išli celou dedinou, a tie prevážali uhlie z vedľajšej dediny Lendak až do Poľska, uviedol predseda predstavenstva Ski centrum Strednica Ždiar Daniel Bidleň.

09.01.2021 10:00
debata

Stredisko má dnes šesť vlekov, otvorenú sedačku a dve bežkárske trate. Jednou z najväčších investícií v posledných rokoch bolo dobudovanie štvorsedačky s výhľadom na dominanty Belianskych Tatier. Sedačka je schopná za hodinu prepraviť 2400 ľudí. Celková prepravná kapacita strediska je 6900 ľudí za hodinu, čo ho radí k najväčším, podotkol Bidleň.

Lyžiarske stredisko je primárne určené pre rodiny s deťmi a začiatočníkov. Svah pri štvorsedačke je zase pre náročnejšieho lyžiara práve pre jeho väčší sklon. V stredisku sa nachádza aj lyžiarska škola, ktorá je podľa slov Bidleňa dosť vyťažená, keďže svahy radi využívajú najmä začiatočníci.

Výnimočnosťou strediska je aj rozsah a rozmanitosť svahov oproti ostatným. Bidleň vyzdvihol hlavne výhľady. Ľudia sa pozerajú na Ždiarsku vidlu a na Havran, ktoré sú najväčšou dominantou Belianskych Tatier.

Potenciál vidí Bidleň v dostupnosti strediska. Veľké parkovisko bez nutnosti ďalšej dostavby sa nachádza hneď na odbočke z hlavnej cesty. Čo sa týka rozširovania strediska, máme veľa pozemkov v našom vlastníctve, ktoré sú ešte stále nevyužité.

Tie vieme využívať na dodatočné rozšírenie prepravnej kapacity či už novou sedačkou, ktorá je v pláne v horizonte piatich až siedmich rokov, a rovnako tak opraviť, respektíve dobudovať ďalšiu pomu, ktorá bola demontovaná pár rokov dozadu, ozrejmil Bidleň.

Ako ďalej priblížil, v pláne je aj stavba hotela. Sú to výzvy, ktoré máme na papieri, ale kedy sa to presne začne, to ukáže čas a situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, doplnil.

Lyžiarske stredisko bolo počas tejto sezóny otvorené od 27. do 31. decembra 2020 pre opatrenia v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou. Momentálne sú podľa Bidleňa snehové podmienky výborné, keďže začal pribúdať prírodný sneh a zároveň v noci mrzne, no podľa vyhlášky sa ľudia na svahoch nemôžu lyžovať.

My tam nemáme strážnu službu, ktorá by to kontrolovala. Skôr to vidím na nejakých skialpinistov, ktorí si to vedia vyšliapať a zísť. Na svahoch sme videli aj snoubordistov a sánkarov, uviedol.

Podľa jeho slov je zdravie prvoradé, preto vítajú, že sa niečo urobilo, no ako podotkol, opatrenia mali byť urobené oveľa skôr a mali byť tvrdšieho rázu.

Kritizuje, že opatrenia prišli neskoro a celý segment cestovného ruchu trpí. Boli by sme radi, keby sme videli nejaké dlhodobejšie plánovanie, zdôraznil Bidleň.

Na rozdiel od iných stredísk, v Ždiari sa nepustili do väčšieho zasnežovania, keďže brali do úvahy narastajúci počet ľudí na covidových lôžkach. Primárne teda zasnežovali jeden svah. Ako dodal Bidleň, straty pri súčasných opatreniach budú rátať v desiatkach tisíc eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Belianske Tatry #lyžiarske stredisko