Sme v top 3! Slovenské národné parky majú fantastické hodnotenie. Žiari Muránska planina

Krajinou s najlepšími národnými parkmi je Ukrajina s priemerným skóre na portáli TripAdvisor na úrovni 9,73 bodu z 10. Nasleduje Slovinsko s hodnotením 9,72 bodu. Na treťom mieste s deviatimi národnými parkmi a priemerným skóre na TripAdvisore vo výške 9,69 je Slovensko.

13.01.2021 07:00
debata (3)
zväčšiť
mapa, národné parky, hodnotenie, saveonenergy-1

Európa ukrýva niektoré z najkrajších miest sveta, ktoré si zasluhujú osobitnú ochranu. Sú tu husté lesy, jagavé jazerá, majestátne pohoria s čerstvým vzduchom.

Prírodná náruč národných parkov je skvelým únikom z veľkomiest. Či už hľadáte perfektný záber na Instagram alebo objavujete nádherné neprebádané časti sveta, odborníci zo SaveOnEnergy.com/uk ponúkajú rebríček najlepšie hodnotených parkov v Európe, ktorý zostavili podľa recenzií na portáli TripAdvisor.

  • 1.

Najlepšie hodnotenia dostala Ukrajina, ktorá sa môže pochváliť hneď ôsmimi úchvatnými národnými parkmi. Na TripAdvisore získala najvyššie hodnotenie – 9,73 bodu z desiatich.

Najvyššie hodnoteným z ukrajinských národných parkov je Karpatský národný prírodný park, ktorý bol založený v roku 1980 na ochranu krajiny Karpát. Tento park sa nachádza v Ivanofrankivskej oblasti a má rozlohu 515,7 km2.

  • 2.

V tesnom závese nasleduje Slovinsko. Aj keď má v ponuke iba jeden národný park, jeho scenéria je nádherná, výsledkom čoho je priemerné hodnotenie na portáli TripAdvisor 9,72 bodu. Dychberúci Národný park Triglav pokrýva 4 % slovinského územia a je jednou z najväčších národných rezervácií v celej Európe.

  • 3.

Na treťom mieste s 9 národnými parkmi a priemerným skóre na TripAdvisore 9,69 bodu je Slovensko. Naším najvyššie hodnoteným národným parkom je Národný park Muránska planina, ktorý má perfektné hodnotenie na TripAdvisore – 10 z 10!

  • 4.

Na štvrtom mieste sa umiestnilo Bulharsko s priemerným skóre na TripAdvisore na úrovni 9,64 bodu. Najlepšie z jeho trojice parkov Stredný Balkán, ktorý má priemerné skóre 9,86.

  • 5.

Piate miesto so skóre na TripAdvisore 9,60 si vyslúžilo Švajčiarsko, a to napriek tomu, že má iba jeden národný park. Vďaka slávnemu švajčiarskemu národnému parku v krajine má Švajčiarsko priemerné skóre TripAdvisor na úrovni 9,6 z 10.

  • 6.

Európskou krajinou so šiestym najvyšším hodnotením je Dánsko, ktoré na základe údajov z portálu TripAdvisor dosiahlo priemerné skóre 9,58. V Dánsku sa nachádza šesť národných parkov, ale najlepšie hodnotenie má národný park v severovýchodnom Grónsku. Ten dosiahol pôsobivé skóre 10 z 10.

  • 7.

Siedme je Rakúsko so skóre 9,57. Každý z jeho siedmich národných parkov má priemerné kombinované hodnotenie 9,57 z 10. Najlepší je park Gesäuse s hodnotením 9,82.

  • 8.

Česká republika s hodnotením 9,53 bodu je na ôsmom mieste. Z jej štyroch národných parkov je najobľúbenejším Národný park České Švajčiarsko, ktorý má na základe recenzií na TripAdvisore impozantné hodnotenie 9,57 z 10.

  • 9.

Deviate miesto patrí Francúzsku s 10 národnými parkmi s priemerným hodnotením na TripAdvisore 9,49 z 10. Národný park Mercantour je najvyššie hodnoteným spomedzi všetkých v krajine galského kohúta.

  • 10.

Na desiatom mieste sa usadilo Spojené kráľovstvo, ktoré má 15 národných parkov s priemerným hodnotením 9,45 bodu z 10. Najvyššie hodnoteným v Británii je národný park Pembrokeshire Coast vo Walese, ktorý má na portáli TripAdvisor priemerné hodnotenie 9,73.

Najlepšie hodnotené národné parky v Európe

Odborníci sa tiež snažili odhaliť, ktoré národné parky v Európe zo všetkých hodnotili turisti najlepšie. Na portáli TripAdvisor dosiahli viaceré perfektné skóre 10 z 10.

Analýza zistila, že Švédsko má najlepšie hodnotené národné parky v Európe a päť z nich dosahuje na portáli TripAdvisor dokonalé hodnotenie 10 z 10: Národný park Tofsingdalen, Národný park Padjelanta, Národný park Sonfjallet, Národný park Djuro a Národný park Vadvetjakka.

Tesne za ním nasledujú Nórsko a Fínsko s tromi národnými parkami, ktoré dosiahli plný počet bodov: Národný park Forollhogna (Nórsko), Národný park Lierne (Nórsko), Národný park Seiland (Nórsko), Národný park Kauhaneva-Pohjankangas (Fínsko), Národný park Isojarvi (Fínsko), Národný park Bothnian Bay (Fínsko).

Nasleduje Rumunsko s dvoma najvyššie hodnotenými: Národný park Buila-vanturarita a Národný park Roklina Semantic-caras.

Slovensko, Dánsko, Poľsko a Bielorusko majú po jednom: Pripyatsky National Park (Bielorusko), Národný park Severovýchodné Grónsko (Dánsko), Národný park Drawa (Poľsko) a Národný park Muránska planina (Slovensko).

Najväčšie národné parky v Európe

  • Národný park Severovýchodné Grónsko je s rozlohou 972 000 km2 najväčší národný park v Európe. Ako si toto číslo lepšie predstaviť? Je to ekvivalent ohromujúcich 136 134 453 f­utbalových ihrísk.
  • Národný park Yugyd Va sa nachádza v Rusku, v republike Komi, a má rozlohu 18 917 km2.
  • Národný park Vikos-Aoos nájdeme v Grécku a štvrté miesto medzi európskymi parkami si vyslúžil svojou rozlohou 12 600 km2.
  • Národný park Cairngorms v Škótsku má rozlohu 4 528 km2.
  • Národný park Olympus v Grécku má rozlohu 3 733 km2.
  • Národný park Hardangervidda sa nachádza v Nórsku, s celkovou rozlohou 3 422 km2.
  • Bielovežský národný park sa nachádza v Bielorusku a má rozlohu 3 086 km2.
  • Národný park Lemmenjoki sídli vo Fínsku, má rozlohu 2 850 km2.
  • Národný park Urho Kekkonen sa tiež nachádza vo Fínsku a môže sa pochváliť rozlohou 2 550 km2.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Muránska planina #národný park #národné parky #TripAdvisor #Veľká Fatra