Do Tatier prišlo vlani o polovicu menej zahraničných turistov aj menej Slovákov

Vysoké Tatry vlani zaznamenali pokles zahraničných návštevníkov o viac ako 47 percent, pri slovenských návštevníkoch to bolo o takmer 29 percent, informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

02.02.2021 14:35
Tatry, turistika, oddych Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najnižšie poklesy zaznamenali pri hosťoch z Ukrajiny, Poľska a Česka. Najvyšší pokles v rámci návštevníkov v takzvanej Top 20 bol pri hosťoch z USA, v porovnaní s rokom 2019 to bolo až o 90 percent. Dôvodom je pandémia ochorenia COVID-19 a s ňou súvisiace opatrenia na Slovensku aj vo svete.

Najsilnejším mesiacom sa predbežne podľa OOCR stal august, ktorý je tradične silným mesiacom aj za bežných okolností.

„Keďže v septembri sa situácia začala zhoršovať a 15. októbra boli znovu ubytovacie zariadenia a atrakcie zatvorené, počty radikálne klesli v podstate ešte počas letnej sezóny, ktorá sa v Tatrách počíta až do polovice októbra,“ vysvetlila Blašková.

Aj predbežné hodnotenie začiatku zimnej sezóny ukazuje podľa riaditeľky OOCR pokles ubytovaných hostí a návštevnosť stredísk o minimálne 50 percent.

„Vzhľadom na to, že prakticky počas celého januára sú v platnosti obmedzenia a lockdown, vo Vysokých Tatrách v týchto dňoch stretnete takmer výlučne obyvateľov okresu, výnimočne návštevníkov z iných okresov, ktorí sú držiteľmi výnimky, ako napríklad z dôvodu služobnej cesty,“ opísala Blašková aktuálnu situáciu pre SITA. Ako dodala, zimnú sezónu je ale ťažké označiť za sezónu, keďže sa skončila prakticky hneď, ako sa začala.

Rok 2019 Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry hodnotila ako doteraz najúspešnejší rok pre cestovný ruch v danom regióne.

Vyhodnotenie sa týkalo ubytovaných návštevníkov nielen od vzniku OOCR Región Vysoké Tatry v roku 2011, ale aj od vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993.

Medziročný nárast počtu ubytovaných návštevníkov vtedy dosiahol nárast o 16 percent oproti roku 2018. Jednodenných návštevníkov tatranského regiónu bolo takmer 3,9 milióna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry