V desivom Ďatlovovom priesmyku zmizlo 8 turistov. Zopakovala sa tragédia?

Skupina turistov sa zrejme stratila na neslávne známom horskom priechode na Urale, kde za záhadných okolností pred viac ako 60 rokmi zahynulo deväť ľudí z Ďatlovovej expedície.

11.02.2021 07:00
debata

Osem turistov z Moskvy, ktorí sa vydali do Ďatlovovho priesmyku v oblasti Uralu, sa do stredy rána nevrátilo podľa plánu, uviedol pre E1.RU miestny obyvateľ, informuje Newsweek. Dobrodruhovia sa zatiaľ ani s nikým nekontaktovali.

Turisti sa vydali na návštevu priesmyku, aby vzdali úctu deviatim ľuďom, ktorí tam za doteraz nevysvetliteľných okolností zahynuli vo februári 1959.

Podľa miestnych úradov v Sverdlovskej oblasti sú v priesmyku momentálne zaregistrované na túre tri skupiny, o všetkých majú správy. Osem turistov, ktorí sa nehlásia, zrejme svoju cestu oficiálne nenahlásilo.

Záhada Ďatlovovej expedície

23. januára 1959 sa 10 študentov Uralského polytechnického ústavu v Jekaterinburgu vydalo na vyše 300-kilometrovú pešiu túru. Všetci boli skúsenými horolezcami.

Jeden zo študentov sa kvôli bolestiam kĺbov vrátil späť, ale ďalší deviati – sedem mužov a dve ženy – sa odvážili ďalej. Viedol ich 23-ročný študent inžinierstva Igor Ďatlov, po ktorom dostal priesmyk neskôr názov.

Skupina sa však do cieľa, na vrchol hory Otorten, nikdy nedostavila, a tak sa po niekoľkých dňoch začalo pátranie. Vyšetrovanie ukázalo, že skupina si založila 1. februára tábor na svahoch hory Cholat Sjachyl, čo v preklade znamená Mŕtva hora či Hora mŕtvych. Stan, ktorý sa na mieste našiel, bol zvnútra rozrezaný.

Prvé telá účastníkov výpravy sa našli v blízkosti veľkej borovice nasledujúci deň, zvyšné objavili vyšetrovatelia nasledujúce mesiace, keď sa roztopil sneh. Telá boli spola vyzlečené, niektoré mali rozbité lebky a hrudníky, dvom chýbali oči a jednému jazyk.

Podľa niektorých expertov časť z nich zomrela na následky zranení, ďalším sa stalo osudné podchladenie. Sovieti sa snažili záujem verejnosti utlmiť a ako príčinu smrti celej výpravy uviedli „neznámu prírodnú silu“.

Kusé informácie, samozrejme, podnietili predstavivosť ľudí, a tak sa objavili rôzne konšpiračné teórie ako útok mimozemšťanov, napadnutie Yetim či miestnymi kmeňmi až po sovietske vojenské experimenty.

Lavína

V roku 2019 ruské orgány zverejnili výsledky svojho vyšetrovania po opätovnom preskúmaní prípadu. Došli k záveru, že deväť úmrtí spôsobila lavína.

Mnohí však tvrdia, že táto teória, ktorá sa objavila už v roku 1959, celkom nesedí. Ďalší vedci však súhlasia, že práve lavína by mohla byť príčinou a len senzáciechtiví ľudia za mysterióznym prípadom hľadajú nadprirodzené zásahy, pričom skutočné vysvetlenie je pre nich „príliš obyčajné“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ural #Ďatlovova expedícia #Ďatlovova výprava