Práce na Zvoničke napredujú, ferraty chce Nová Baňa otvoriť v lete

V Novej Bani napredujú rekonštrukčné práce rekreačnej budovy s názvom Zvonička, ktorá má slúžiť ako zázemie pre návštevníkov pripravovaných ferratových trás. Tie by sa mali nachádzať na Červenej a Havranej skale, k dispozícii by mohli byť už počas najbližšej letnej turistickej sezóny, povedal primátor Branislav Jaďuď.

22.02.2021 14:30
debata

Budova Zvoničky je skoro hotová, budú tu pristavené ešte nové sociálne zariadenia, uviedol Jaďuď. Ako dodal, samospráva do objektu ešte v roku 2019 investovala viac ako 30.000 eur. Robili sme vodu, kanalizáciu a elektrinu. Teraz sa uskutočnila rekonštrukcia v interiéri, vysvetlil primátor.

Zvonička by mala slúžiť ako zázemie pre návštevníkov pripravovaných ferratových trás, nachádzať sa tu bude bufet i požičovňa ferratových setov. Mesto má spracovaný aj projekt na prípadnú nadstavbu podkrovia. Ak by sa v budúcnosti realizoval, podľa primátora by priestory mohli slúžiť ako ubytovacie zariadenie v podobe apartmánu.

Nová Baňa chce nové ferratové trasy vybudovať v lokalitách Červená a Havrania skala, nachádzajúce sa v masíve vrcholu Háj, ktorý je dominantou mesta a jeho okolia. Malo by ísť o jednoduchšie cesty s obtiažnosťou A a B a detské ferraty.

Aktuálne sme podali žiadosť na Štátnu ochranu prírody a ďalšie inštitúcie. V najbližších dňoch chceme vyhlásiť súťaž na vybudovanie ferraty, prezradil primátor s tým, že otvoriť novú turistickú atrakciu by samospráva chcela v priebehu letných mesiacov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nová Baňa #ferrata