V lesoch východného Slovenska obnovili viacero studničiek

V lesoch východného Slovenska symbolicky otvorili studničky, na Odštepnom závode Sobrance ich tento rok obnovili 16. Lesníci sa tak vracajú k tradícii starostlivosti o ne, informovala vedúca odboru komunikácie Lesov SR Marína Debnárová.

03.06.2021 11:00
debata

Každá studnička dostala svoje meno, ktoré sa nejakým spôsobom viaže buď na lokalitu alebo na osobu, pre ktorú je dôležitá.

Všetky studničky umiestňovali na trasách a v lokalitách, ktoré vyhľadáva verejnosť.

Za spomenutie stoja studničky v lokalite Bačkovskej doliny a v blízkosti krásneho prírodného jazera Izra v Slanských vrchoch, ako aj v tajomných a starých bukových porastoch v okolí pohraničnej obce Ubľa.

Niekoľko studničiek bolo umiestnených aj v blízkosti lesníckych a poľovníckych chát po celom území Odštepného závodu Sobrance, povedala jeho riaditeľka Lucia Miňová.

Naše studničky sú umiestnené v tesnej blízkosti ‚perly Vihorlatských vrchov‘ Morského oka. Je to hojne navštevovaná lokalita, chodia tam peší turisti, ale aj cyklisti. Verím, že studničky poslúžia v občerstvení počas celej turistickej sezóny, dodal vedúci Lesnej správy Remetské Hámre Martin Kráľ.

Debnárová pripomenula, že štátny podnik Lesy SR finančne podporuje aj tieto aktivity a už niekoľko rokov po sebe zamestnanci opravujú studničky v jednotlivých odštepných závodoch aj počas svojho voľného času.

V rámci sobranského závodu vybudovali 16 studničiek celkovo za 2500 eur. Keďže sme sa stretli s veľkým množstvom pozitívnych ohlasov zo strany verejnosti, v obnovovaní studničiek chceme pokračovať aj naďalej, dodala s tým, že murované studničky sa nachádzajú aj na území Odštepného závodu Topoľčianky.

Ide napríklad o Jelšovú studnička v pohorí Tríbeč, či Putifárov prameň pri Zubrej zvernici, kde je vybudované aj posedenie.

Pozornosť si podľa jej slov zaslúžia aj pramene v Štiavnických vrchoch, množstvo studničiek vybudovali bývalí aj súčasní zamestnanci lesných správ Žarnovica a Ihráč.

Otváranie studničiek je jedným zo starých slovanských predkresťanských obyčajov v období Turíc.

Podľa Lesov SR sa tradovalo, že človek, ktorý otvorí aspoň jednu studničku, má byť počas nasledujúceho roka zdravý a zbavený bolestí hlavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #studne #východ Slovenska