Turistické chodníky sú na mnohých miestach blatisté, v Tatrách je ešte sneh

Turistické chodníky v Malej Fatre, Stredných Beskydách, v Oščadnici na Kysuciach, Poloninách i na Skalke pri Kremnici sú na viacerých miestach blatisté a premočené. Upozornila na to v utorok Horská záchranná služba (HZS).

08.06.2021 14:57
debata

V najvyšších polohách Tatier je ešte sneh. Záchranári tam preto odporúčajú používať zimný turistický výstroj – stúpacie železá, paličky, prípadne cepín. V najvyšších polohách Nízkych Tatier sa nachádzajú snehové polia, ktoré sú zrána zmrznuté.

Pre popadané stromy je ťažko priechodná žltá trasa pri autokempingu Demänová smerom do sedla Machnatô.

Tiež červený turistický značený chodník (TZCH) od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku a červený TZCH z Ludrovej na Salatín, kde je aktuálne aj zvýšená hladina vody.

„Zelený TZCH zo Salatína a takmer prvá polovica zostupu je ťažko priechodná kvôli kosodrevine. V druhej polovici trasy zasahujú do chodníka popadané stromy, ktoré je potrebné na mnohých miestach obchádzať. Tažko priechodná je aj letná trasa, modro značený TZCH od Kúpeľa na Poludnicu,“ konkretizovali horskí záchranári.

Ako dodali, niektoré turistické trasy boli pre schodnosť pozmenené, preto sa nemusia zhodovať ich GPS súradnice s mapovými podkladmi. Zelený TZCH, vedúci od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla, je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý turistický chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na asi troch metroch ťažko priechodný pre zosuv pôdy.

Vo Vysokých Tatrách, v polohách nad 2000 metrov, je súvislá snehová pokrývka. V záveroch dolín je podľa záchranárov nový sneh až do 30 centimetrov. Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Ťažšie priechodná môže byť po veľkej vode aj Prosiecka dolina. V ústí Žiarskej doliny HZS upozorňuje turistov na ťažbu dreva. V miestach nad Baňou v Lučanskej Malej Fatre robia úpravu lesnej cesty, môžu tam padať kamene. „Upozorňujeme tiež na trasu z Vrícka na Kľak, kde je nad vodopádom ťažko priechodný TZCH kvôli popadaným stromom,“ zdôraznili záchranári.

Drevené sprístupňovacie zariadenie v roklinách Veľký Sokol, Kláštorská roklina a Malý Kyseľ v Slovenskom raji sú podľa HZS v zlom technickom stave, prechod roklinami je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka od ústia Kyseľa po Klauzy.

debata chyba
Viac na túto tému: #malá fatra #Kysuce #turistický chodník #Poloniny #Beskydy #Oščadnica #skalka pri kremnici