V Malých Karpatoch nad Smolenicami postavia útulňu novej generácie

Turistickí nadšenci prechádzajúci Malými Karpatmi budú mať možnosť oddýchnuť si a prenocovať už koncom tohto roka v novej útulni. Vznikne na základe memoranda o spolupráci pri rozvoji cestovného ruchu a súčinnosti pri budovaní drobnej turistickej infraštruktúry - útulne v lokalite Mihalinová, ktoré v piatok podpísali zástupcovia Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj (KOCR), Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a občianske združenie Klub slovenských turistov (KST) Hikemates.

25.06.2021 13:00
debata

Na výbere miesta a realizácie projektu spolupracovali aj Lesy Slovenskej republiky, odštepný závod Smolenice a Štátna ochrana prírody SR, Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Malé Karpaty.

Vzhľad útulne vzíde z architektonickej súťaže zastrešenej Slovenskou komorou architektov, na realizáciu víťazného projektu vyčlenil TTSK sumu 30.000 eur.

Útulňa bude vyrobená z udržateľných prírodných materiálov, aby vhodne zapadla do okolitého prostredia chránenej krajinnej oblasti.

Tešíme sa na kvalitné architektonické návrhy, ktoré vzišli z verejnej súťaže a budú prezentované počas leta, uviedol Patrik Pajta z KST Hikemates, ktoré projekt iniciovalo spolu s partiou startupistov vystupujúcich pod značkou madebythe.

Je dobré, že projekty založené na spolupráci viacerých subjektov z verejného a občianskeho sektora prinášajú benefity pre všetkých obyvateľov a návštevníkov TTSK.

Rozhodli sme sa podporiť dobrý nápad útulne novej generácie neďaleko Smoleníc. Bude to voľne dostupný oddychový priestor pre všetkých nadšencov spoznávania tohto pohoria, uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Pešia turistika má v Malých Karpatoch dominantné postavenie. Chodníky sprístupňujú najatraktívnejšie zákutia pohoria, cez ktoré vedú vrcholové túry a diaľkové pochody.

Vybraná lokalita leží na trase Cesty hrdinov Slovenského národného povstania a Štefánikovej magistrály, ktorá Malými Karpatmi vedie po červenej značke.

K rozvoju turistiky pristupujeme komplexne. Okrem samotnej realizácie malého domčeka s veľkým významom plánujeme stihnúť počas tejto jesene aj obnovenie značenia peších turistických trás v rámci spolupráce so Slovenským klubom turistov.

Som presvedčený, že vďaka takýmto projektom sa zvýši atraktívnosť potuliek našim regiónom, konštatoval podpredseda TTSK a predseda KOCR Trnavský kraj Pavol Kalman.

debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #Trnavský kraj