Mapy Google ukazujú aj smrteľne nebezpečné trasy. Turisti, pozor, môžu vás zabiť

Na aplikáciu, ktorá vám naplánuje trasu, či už idete autom alebo pešo, sa spoliehajú milióny cestujúcich po celom svete. Niektoré cesty, po ktorých vás mapy od spoločnosti Google pošlú, sú však nebezpečné a hrozí riziko, že prídete aj o život. Upozornila na to horská služba.

20.07.2021 07:00
škótsko, škótska vysočina Foto:
Škótska vysočina. Ilustračné foto.
debata (2)

Turistov, ktorí sa chcú vydať na najvyšší vrch Škótska a ďalšie vrcholy v tejto oblasti, posielajú Google Mapy na „potenciálne smrteľné“ trasy, varovali podľa CNN horské organizácie regiónu.

John Muir Trust, škótska charitatívna organizácia, ktorá bojuje za zachovanie divokej prírody v prospech všetkých, uviedla, že turisti, ktorí sa chcú vydať na Ben Nevis a túru si naplánujú podľa Google navigácie, sa dostane do veľmi nebezpečnej oblasti, ktorá je riziková aj pre skúsených horolezcov.

Ben Nevis, obľúbený turistický cieľ, je najvyššou horou na Britských ostrovoch. Má výšku 1 345 metrov. Aj keď vrch ročne zdolajú tisíce turistov, výstup nie je bez rizík a hora si vyžiadala obete už aj tento rok.

„Problém je v tom, že služba Mapy Google nasmeruje niektorých návštevníkov na parkovisko v Upper Falls, pravdepodobne preto, že je to najbližšie parkovisko k vrcholu,“ uviedol vo vyhlásení úradník Nathan Berrie, ktorý pracuje v Rezervácii Nevis v rámci organizácie John Muir Trust.

„Toto však NIE JE správna trasa a často narazíme na skupiny neskúsených turistov smerujúcich k Steall Falls alebo na južné svahy Ben Nevis v domnení, že to je trasa na vrchol,“ dodal Berrie.

Mountaineering Scotland, národný zastupiteľský orgán a členská organizácia pre peších turistov, horolezcov a turistov, ktorí žijú v Škótsku, tiež varoval, že trasa, ktorú ukážu Mapy Google je „potenciálne smrteľná“.

Trasa od parkoviska pri Glen Nevis, za ktorým sa na mape objaví bodkovaná čiara, ktorá ukazuje cestu na vrchol, vedie veľmi strmým, skalnatým a nespevneným terénom, kde by aj za dobrej viditeľnosti bolo náročné stúpať bezpečne.

Ak ešte vezmeme do úvahy typické škótske počasie – zamračené, dážď, hmla, táto trasa je priam smrteľne nebezpečná.

Ďalšie nebezpečné trasy, ktoré navrhuje aplikácia Google Mapy, sú vraj v pohorí An Teallach. Jedna z ciest ponúka prechod cez útes.

Odborníci varujú, že turisti nemôžu považovať všetky informácie na internete za správne, aktuálne a bezpečné.

Organizácie, ktoré v regióne zastrešujú turizmus, sa preto chcú dohodnúť so spoločnosťou Google, aby odstránila „život ohrozujúce“ trasy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Škótsko #Google Mapy