Počas jedného víkendu môžete v ôsmich obciach "objaviť" Poloniny

Dostať "pod kožu" vône, chute, farby, zvyky a humor Polonín a ich obyvateľov ponúka aj tento rok zážitkové podujatie Objavte Poloniny.

10.08.2021 11:00
debata

V nadväznosti na minuloročný pilotný ročník, ktorého cieľom bolo pomôcť miestnym obyvateľom predstaviť lokálne tradície a vyskúšať si poskytovanie služieb cestovného ruchu, sa tento rok uskutoční vo ôsmich obciach Sninského okresu počas víkendu od 13. do 15. augusta, informovala Eva Kocanová z občianskeho združenia Take naše, ktoré stojí za projektom.

„Takýto zážitkový víkend je na Slovensku unikátnym konceptom, pretože je to na prvý pohľad festival, avšak jeho atrakcie sú roztrúsené po obciach v celej doline. Návštevníkov takto privedie do všetkých záhybov srdca Národného parku Poloniny. V malých skupinkách, nemasovo, udržateľne, ‚anticovidovo‘,“ predstavila Kocanová koncept podujatia, na ktorom sa vlani zúčastnilo takmer 300 registrovaných účastníkov s tým, že jednotlivé zážitky vymysleli a na podujatí zrealizujú zväčša miestni poskytovatelia.

Tento rok sa podujatia uskutočnia v obciach Stakčín, Stakčínska Roztoka, Topoľa, Runina, Ulič, Uličské Krivé, Zboj a Nová Sedlica.

Tohtoročný program netradičného festivalu zahŕňa komentovaný výlet do pralesa Rožok, turistiku po stopách prevádzačov, návštevu drevených chrámov či „domčeka deduška Večerníčka“, spoznanie vojnových príbehov a miestneho folklóru, gastronomický workshop výroby tatarčaných pirohov alebo workshopy tradičných remesiel zameraných na tkanie, prácu s drevom, prútím, ovčou vlnou.

„Medzi najobľúbenejšie a najunikátnejšie patria nočné pozorovania mesiaca, planét, hviezd a padajúcich perzeíd, ktoré sa konajú v Runine, obci s najtmavšou oblohou na Slovensku,“ doplnila Kocanová. Ako podotkla, v zmysle udržateľnosti a podpory miestnych obyvateľov putuje až 80 percent z ceny vstupenky jednotlivým aktérom zážitkov.

Kompletný program podujatia je dostupný na internetovom portáli objavtepoloniny.sk, počet účastníkov jednotlivých zážitkov je limitovaný.

Do projektu Objavte Poloniny sa zapojili aj Správa Národného parku Poloniny, Slovenský zväz astronómov, Slovenská astronomická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied, Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš, Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska, Nadácia SPP a RTVS.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poloniny #Národný park Poloniny #NP Poloniny